Читај ми!

Sastavljeni predlozi rešenja za finansiranje Vojvodine

Polazne osnove i principi za finansiranje AP Vojvodine spremni su u roku koji je bio najavljen - kraj jula, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Dušan Vujović, ministar finansija, naglasio je da je reč samo o predlogu, dok će konkretna rešenja i modeli finansiranja AP Vojvodine biti određeni nakon konsultacija i javne rasprave, prenosi Tanjug.

"Očekujemo da u raspravi učestvuju predstavnici političkih stranaka, državnih organa, ali i nevladinih organizacija i civilnog društva", rekao je Vujović.

Ministar je ponovio da su predlozi rešenja za finansiranje Vojvodine sastavljeni na osnovu inicijalnih stručnih i političkih razgovora, po ugledu na najbolju praksu u svetu.

Dodao je da će po ugledu na praksu u svetu, predlagati najbolji način da se uredi ova oblast.

Ustav Republike Srbije propisuje da budžet AP Vojvodine iznosi sedam odsto državnog budžeta. Načini finansiranja biće precizirani Zakonom o finansiranju AP Vojvodine.

Poslednji rok za donošenje Zakona o finansiranju AP Vojvodine itekao je pre sedam godina, 31. decembra 2008. godine. Od tada je u nekoliko navrata bilo pokušaja da se donese pomenuti zakon, ali nikada taj posao nije doveden do kraja.

U 2012. godini kada je ministar finasija bio Mlađan Dinkić, formirana je i radna grupa koju su činili predstavnici republičke i pokrajinske vlade, ali se dalje od formiranja radnje grupe nije otišlo.

Početkom novembra 2013. godine Skupština AP Vojvodine usvojila je Platformu o polaznim osnovama za donošenje Zakona o finasiranju AP Vojvodine.

Mesec i po dana kasnije, tadašnji ministar finasija Lazar Krstić najavio je pokretanje rada radne grupe sačinjene od predstavnika dve vlade, republičke i pokrajinske, ali do danas zakon nije donet.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи