Poslaničke klupe, ko su najbolji "đaci"

Poslanici Skupštine Srbije od ponedeljka idu na odmor. Krajem avgusta ponovo se vraćaju u skupštinske klupe. Ovo je nezvanični letnji plan rada, koji se može izmeniti. Proveravali smo kako su poslanici zastupali interese građana i koliko su bili aktivni u prvoj polovini godine.

Skupština Srbije usvojila je od početka godine više od sto zakona. "Zojin zakon" koji omogućava bolji tretman dece obolele od retkih bolesti ujedinio je poslanike početkom godine - usvojen je jednoglasno.

Poslanik sa najviše amandmana, 386, ali i sa najčešćim obraćanjima poslanicima u prvoj polovini godine je Vladimir Pavićević iz Nove stranke. Za reč se javio 315 puta.

"Mi često podsećamo članove skupštinske većine da je Skupština po Ustavu svetilište našeg političkog života i da svi treba da budemo veoma posvećeni radu, veoma aktivni kako bi zakoni koji usvajamo bili najbolje moguće za naše građane", kaže Pavićević.

Najviše replika je imao šef naprednjaka u Skupštini Zoran Babić. Na govore kolega reagovao je 123 puta.

"Moj posao prvog među jednakima među narodnim poslanicima, i narodinim poslanicama Srpske napredne stranke i jeste da zastupam politiku stranke. Često je neophodno da druge kolege i koleginice pa i ja odgovaramu na mržnju koja dolazi sa druge strane", kaže Babić.

Najpričljivija poslanica bila je Gordana Čomić, poslanica Demokratske stranke.

"Jednostavno radite svoj posao, posvećeni brizi za najbolji mogući zakon koji treba da izađe iz ove Skupštine, glasala ja za njega ili ne. Dakle, briga je da će akt Skupštine da bude dobar za one na koje se odnosi ", kaže Čomićeva.

Poslanici su održali 233 sednice odbora. Najviše je zasedao odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, 52 puta. Najmanje, Odbor za prava deteta, jedanput.

Ne treba zanemariti ni aktivnosti naših poslanika u parlamentarnoj diplomatiji. Poslanik SDS-a Aleksandar Senić nagrađen je za poslaničku aktivnost u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

"Ja sam dobio nagradu i u aprilu i u junu učestvovao sam u svim rasrpavama i u svim glasanjima i po svim rezolucijama i amandmanima koji su bili u plenumu Saveta Evrope", kaže Senić.

Posmatrajući brojeve, moglo bi se reći da su poslanici bili veoma aktivni u prvoj polovini 2015. godine.

Jovana Đurbabić iz Otvorenog parlamenta kaže da jesu aktivni da poboljšaju predloge zakona koji stižu iz vlade, pošto je vlada broj jedan u predlaganju zakona, više od 80 odsto zakona.

"S druge strane kada govorimo da je poslanicima osnovni posao da zakone donose i predlažu  tu baš i nisu bili aktivni, svega 15 odsto i od tih 15 tek svaki četvrti je došao na dnevni red", kaže Đurbabić.

Skupštinske aktivnosti, poslanici nastavljaju krajem avgusta, posle kratke pauze u radu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво