Читај ми!

“Srbija će opredeliti značajna sredstva za ZSO“

Direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić najavio je da će Srbija opredeliti značajna sredstva za Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da će udvostručiti napore kako bi ona bila formirana.

Marko Đurić je u Kosovskoj Mitrovici predstavnicima Srba poručio da će država, zajedno sa njima, u narednim nedeljama i mesecima udvostručiti napore u vezi sa formiranjem ZSO - kako političke napore koje sprovodi u pregovorima, tako i organizacione, pa i finansijske pripreme.

"Danas mogu da objavim da će po formiranju ZSO Vlada Republike Srbije opredeliti značajna finansijska sredstva za njeno funkcionisanje, kao što opredeljuje za svoje građane u bilo kom drugom delu Srbije, sa ciljem da se srpskoj zajednici na KiM pomogne da živi kvalitetnije", istakao je Đurić.

Uveren je da će ZSO nakon formiranja biti krovna institucija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Očekujem da se u ZSO preseli i najznačajniji deo političkog života našeg naroda na KiM. Mnoge odredbe o kojima su se dva premijera već dogovorila govore o tome da će ZSO biti taj centar političkog života Srba na KiM", rekao je Đurić.

Đurić je dodao da će ZSO po svim dosadašnjim nacrtima o kojima se razgovaralo, biti institucija koja će nominovati srpske predstavnike u drugim institucijama u Prištini, i na taj način sprečiti majorizaciju ili da imamo situaciju da u te institucije budu birani predstavnici koji su po volji možda nekih drugih političkih partija ili opcija, a ne onih za koje glasaju Srbi na KiM.

Đurić je večeras u Kosovskoj Mitrovici predstavnike Srba informisao i o toku razgovora između Beograda i Prištine, istakavši da dijalog ostaje nešto što je za Srbiju način da se dođe, ne samo do rešavanja praktičnih problema, nego i do poboljšanja odnosa Srba i Albanaca na KiM.

"Žao nam je što, imam utisak, da veoma često za to nemamo iskrenog sagovornika sa druge strane, žao mi je što isuviše često u medijima politički predstavnici Albanaca u Prištini, kada je reč o pregovorima, slede ono načelo da misle da hiljadu puta ponovljena laž postaje istina", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Đurić je naglasio da je mišljenja da je svima u interesu da budemo iskreni i otvoreni kada je reč o onome o čemu razgovaramo.

"Mi razgovramo o sadržini Prvog sporazuma Beograda i Prištine, a okosnica tog sporazuma, okosnica onoga što je ostalo da se sprovede, jeste ZSO i nema razloga da se to od bilo koga krije, nema razloga da se javnost u Prištini i albanska javnost na KiM plaši ZSO", rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da ZSO nije uperena protiv bilo koga, da će ZSO biti faktor stabilnosti na KiM, institucija koja će povezivati Srbe na KiM i sa Beogradom i sa Prištinom, što, kako je ocenio, može da donese suštinski napredak u normalizaciji odnosa.

"Udvostručićemo napore za podšku Srbima na KiM"

Đurić je rekao da će Srbija u narednim mesecima da udvostruči svoje napore kada je u pitanju podrška srpskoj zajednici na KiM i da se to u prvom redu odnosi na reformu srpskih institucija u pokrajini.

"Ako želimo da naš narod u budućnosti ovde opstane, mora da bude konkurentan kada je reč o obrazovnom sistemu, moramo da popravimo stanje u našem obrazovnom sistemu", rekao je Đurić.

Upozorio je da u ovom trenutku oko 25 odsto svih zaposlenih u obrazovnom sistemu na teritoriji KiM ne odgovara po svojim stručnim kvalifikacijama i zvanjima pozicijama koje zauzimaju u osnovnim i srednjim školama, pa i čak na univerzitetu.

"Naravno, treba da vodimo računa o Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici, još uvek nije u potpunosti rešeno pitanje nostrifikacije, odnosno verifikacije diploma, iako nema nijednog valjanog razloga da prištinske institucije ne priznaju diplome koje izdaje Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici", rekao je Đurić.

Na početku sastanka sa predsednicima privremenih opštinskih organa i predstavnicima Srba iz kosovskih institucija, koji je bio otvoren za javnost, Đurić je rekao da je kao i u prosveti, slična situacija sa zdravstvom, istakavši da će, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Srbije, to biti jedna od stvari koja će biti prioritet u narednom periodu.

"Na papiru imamo 29 zdravstvenih centara, 29 zdravstvenih institucija različitih na KiM, međutim, ne bi se moglo reći da sve one, dugi niz godina unazad, funkcionišu punim kapacitetom. Iako na papiru imamo gotovo jednak broj zaposlenih u zdravstvu kao pre 1999. godine", rekao je Đurić.

"U saradnji sa Ministarstvom zdravlja, mapiramo te probleme i narednih meseci pripremićemo program kako da zdrastvene institucije sa onim kapacitetima koje imamo na raspolaganju, bez smanjenja broja zaposlenih, ali sa optimizacijom organizacije u institucijama pružaju bolju uslugu", rekao je Đurić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво