Читај ми!

Dačić sa generalnim sekretarom OAD

Kosovo nije prošlo kvalifikacije da može da se prijavi za članstvo u Unesku, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je pozvao sve druge institucije u Srbiji da se uključe u borbu protiv prijema Prištine u tu međunarodnu organizaciju. Generalni sekretar Organizacije američkih država Luis Almagro ističe da veliki broj članica te organizacije nisu priznale nezavisnost Kosova.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je glavna slika sa Kosova koja je obišla svet ona u kojoj se huligani, kriminalci, teroristi i pljačkaši nalaze na krovu crkve i lome pravoslavni krst, prenosi Tanjug.

"I oni će sada čuvati kulturnu baštinu", istakao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka sa generalnim sekretarom Organizacije američkih država Luisom Almagrom.

U tom kontekstu, Dačić je podsetio da je na Kosovu i Metohiji uništeno više od 250 pravoslavnih spomenika, crkava, manastira.

Kad je reč o zahtevu Prištine za članstvo u Unesku, Dačić je upozorio da je sve moguće i da svakakva odluka može da bude doneta, ali je istakao da "granice licemerja ipak postoje".

"Pozivam sve druge institucije u Srbiji da se uključe u ovu borbu. Nije ovo pitanje samo za Ministarstvo spoljnih poslova ili za Vladu Srbije, već za celu Srbiju", naglasio je Dačić.

Srpska pravoslavna crkva, ukazao je Dačić, ima velike mogućnosti da radi na tome, da razgovara sa pravoslavnim crkvama drugih zemalja, kao i sa Katoličkom crkvom, jer je, kako je istakao, reč o zaštiti hrišćanstva na KiM.

Dačić je izrazio uverenje da će Ujedinjene nacije odbiti zahtev Prištine da dostave predlog za njeno članstvo Unesku jer bi, kako je naglasio, takav potez bio kršenje međunarodnih principa i Rezolucije 1244.

"Ali, to ne znači da ta bitka neće biti nastavljena", upozorio je šef srpske diplomatije i dodao da je moguće da se Kosovo samo obrati Unesku ili da to učini neka druga država, te da Srbiji zato predstoji težak period političke borbe.

Dačić: Srbija jedina u regionu spremna da se suoči sa zločinima 

Odugovlačenje Prištine da osnuje Sud za ratne zločine potvrđuje da niko osim Srbije u regionu nije spreman da se suoči sa sopstvenim zločinima, rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je, odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa generalnim sekretarom Organizacije američkih država Luisom Almagrom, istakao da je Srbija dosta bila meta pritisaka, ali da ne priznaje "simetriju krivice".

"To znači da svako treba da napreduje u skladu sa svojim doprinosom regionalnom miru i stabilnosti", poručio je šef srpske diplomatije i dodao da je Srbija aktivna u svemu tome, dok Priština nije.

"Razlika između Beograda i Prištine je ta što mi kada nešto prihvatimo, mi to i realizujemo", rekao je Dačić.

Podseća da je tema osnivanja Suda za ratne zločine bila na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN i da je rečeno da će sama Priština to uraditi, a da ona sada pokušava da izbegne tu vrstu obaveza.

"Ali, ako to ne uradi ona, uradiće neko drugi", istakao je Dačić.

Na pitanje kakav je stav Srbije o predlogu Alijanse za budućnost Kosova o usvajanju rezolucije o genocidu na KiM i šta bi to značilo za pregovore u Briselu, Dačić kaže da to pitanje ne treba postavljati Srbiji, već da odgovor na njega treba da da međunarodna zajednica.

"Predlog te rezolucije je jedna od tema koja se uvek spominje u dijalogu kad god se želi rasturiti dijalog, ali je sigurno da svaki dijalog gubi smisao ukoliko ovakvi predlozi uopšte dolaze na dnevni red", istakao je Dačić.

Generalni sekretar Organizacije američkih država Luis Almagro rekao je posle sastanka sa ministrom Dačićem da Srbija nosi Titovo nasleđe.

"A to je važna referenca za većinu naših članica", izjavio je Almagro.

Ističe i da veliki broj članica te organizacije nisu priznale nezavisnost Kosova.

Almagro je dodao da su odnosi Srbije i OAD napredovali u proteklih par godina i da se želi dalje jačanje saradnje.

Kaže da ta organizacija razmatra stipendiranje svojih studenata koji bi nastavili školovanje u Srbiji, a organizacija koju predstavlja deli sa Srbijom iste prinicipe poštovanja teritorijalnog integriteta.

Dačić je zahvalio Alamagru za uravnoteženi princip Organizacije kada je reč o Kosovu, a kao predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju je rekao da se razmišlja i o potpisivanju Memoranduma o saradnji dve organizacije.

Organizaciju američkih država čine 34 države Severne i Latinske Amerike i Kariba.

Almagro u Srbiji boravi kao gost predavač Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) na seminaru o međunarodnim odnosima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи