Читај ми!

Dačić: Siguran sam da će UN odbiti zahtev Prištine za prijem u Unesko

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže za RTS da je siguran da će Ujedinjene nacije odbiti zahtev Prištine za prijem u Unesko jer je pravno neutemeljen. Dodaje da je Srbija postala takva zemlja da druge zemlje gledaju da ne naruše odnose sa Srbijom i da je to bio osnovni razlog zašto su gotovo sve zemlje otkazale učešće na vojnoj paradi u Zagrebu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je, politički gledano, moguće da cifre u Izvršnom komitetu Uneska dovedu do prijema Kosova u tu međunarodnu organizaciju.

"Unesko nema u svom statutu to da samo države koje su priznate od strane UN mogu da budu članice. Ono što je sigurno, to je da, ukoliko bismo gledali principe međunarodnog prava –zaokruženost jedne teritorijalne celine kao države i odgovornosti za kulturno nasleđe, što je suština delovanja Uneska – onda Kosovo, naravno, da ne bi moglo da ispuni nijedan od tih kriterijuma", kaže Dačić.

Podseća da je upravo na KiM uništeno na stotine srpskih kulturnih spomenika koji datiraju još iz 11. veka pre nove ere.

Dačić kaže da je Priština poslala pismo UNMIK-u, odnosno da se preko UNMIK-a obratila Ujedinjenim nacijama sa željom da dostavi Unesku zahtev za prijem u članstvo.

"Gotovo sam siguran da će UN odbiti taj zahtev Prištine zato što je on pravno neutemeljen. Rezolucija 1244 govori sasvim drugačije", ističe Ivica Dačić.

Kaže da će sledeći korak verovatno biti taj da će potražiti zemlje koje će to uraditi u samom Unesku.

"Pošto će sigurno propasti ta ideja preko UN, jer su, inače, svi u čudu zašto su se uopšte obratili Ujedinjenim nacijama kad znaju da UN ne mogu da pređu preko Rezolucije. Mislim da je sledeći korak taj da će potražiti zemlje koje će to uraditi u samom Unesku", smatra ministar spoljnih poslova Srbije. 

Objašnjava da je potrebna dvotrećinska većina kada ta odluka dođe na generalnu konferenciju Uneska.

"Srbija je u ovom periodu za koji ja odgovoram vodila odgovornu politiku koja je u međunarodnim odnosima imala korektan odnos prema zahtevima pojedinih zemalja. Sada je red da te zemlje imaju korektan odnos prema zahtevima Srbije", smatra Dačić.

Ističe da nije siguran da će sve zemlje koje su priznale Kosovo glasati za prijem Kosova u Unesku.

"Nažalost, nisam siguran ni da će sve zemlje koje nisu priznale Kosovo glasati protiv članstva. Zato je važno da se obratimo svima i mi ćemo svakako to uraditi", kaže Ivica Dačić.

Ističe da je Međunarodni olimpijski komitet primio Kosovo u svoje članstvo i da, ukoliko se desi da sportisti Kosova moraju da učestvuju u nekim sportovima koji se dešavaju na terenima u Rusiji, da će u tom slučaju moći da koriste pasoše Kosova, kao i u slučaju da im je Rusija samo tranzitna zemlja. 

"I to nema nikakve veze sa statusnim pitanjima", poručuje Dačić.

Kaže da je Srbija jednom koordiniranom politikom koju vodi na nivou Vlade Srbije dovela do toga da ima rezultate na međunarodnom planu.

"Vidite da je Srbija postala takva zemlja da druge zemlje gledaju da ne naruše odnose sa Srbijom, a to je bio osnovni razlog zašto su gotovo sve zemlje otkazale učešće na vojnoj paradi u Zagrebu", ističe Dačić.

Kaže da je tim odustajanjem pojedinih zemalja poslata poruka i Beogradu i Zagrebu.

"Poslate su, naravno, različite poruke. S druge strane, poslata je poruka čitavom regionu da bi međunarodna zajednica volela da nema problematičnih datuma koji se na različite načine obeležavaju uz neprikladno učešće i pozive trećim zemljama da dolaze", dodaje Dačić.

Kaže da bi sledeće nedelje trebalo da počne postavljanje više od 30 novih šefova diplomatsko-konzularnih predstavništva.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи