Sonego: Italija za Srbiju u EU

Predsednik parlamentarne delegacije Italije pri Centralno-evropskoj inicijativi senator Lodoviko Sonego izjavio je da Italija snažno podržava evropske integracije Srbije i da pruža punu podršku što bržem otvaranju pregovaračkih poglavlja.

Sonego je na sastanku Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Skupštine Srbije i parlamentarne delegacije Italije pri CEI dodao da članstvo u Evropskoj uniji ni na koji način ne sme biti uslovljenio članstvom u NATO, navodi Tanjug.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije Sonego je naglasio da zemljama zapadnog Balkana treba ostaviti mogućnost slobodnog izbora za članstvo u NATO, bez pritisaka, po slobodnoj volji i izboru.

Italijanski senator najavio je da je u toku priprema deklaracije kojim bi se Evropskoj uniji uputila poruka značaja nastavka proširenja i tim povodom uputio poziv predstavnicima Narodne skupštine za učešće u generalnoj skupštini CEI, koji će u novembru biti održana u Skoplju.

"Cilj skupa u Skoplju treba da bude podsećanje Evrope da je zapadni Balkan i dalje otvoreno evropsko pitanje, čiji značaj ne sme biti potcenjen", naglasio je Sonego.

Na sastanku je bilo reči i o značaju unapređenja oblasti infrastrukture,transporta i energetike, pa je predsednica Odbora Aleksandra Tomić upoznala goste sa delokrugom rada novoformiranog Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije.

Ona je zahvalila na ruci saradnje koju je senator Lodovik svojim pozivom i predlozima pružio Srbiji, kao i na poruci da Srbija treba da bude stožer zapadnog Balkana.

Govoreći o bogatoj privrednoj saradnji između Italije i Srbije, predsednica Odbora je ukazala na postojanje velkog interesovanja italijanskih poljoprivrednika za srpsko tržište.

Kako je istakla neophodno im je omogućiti da prek IPARD fondova pristupe srpskom tržištu.

Tome bi dodatno doprinela i saradnja sa Privrednom komorom Italije, zaključila je Tomićeva.

Srbija je i politički i tehnički spremna za pregovore sa Evropskom unijom o članstvu, rekao je predsednik Odbora za evropske integracije Aleksandar Senić na sastanku sa parlamentarnom delegacijom Italije.

Kako je saopštila Skupština Srbije, Senić je zahvalio Senatu Italije na usvajanju rezolucije kojom se pozivaju zemlje članice EU na otvaranje pregovaračkih poglavlja tokom italijanskog predsedavanja i dodao da Srbija veruje da će se to i dogoditi za vreme luksemburškog predsedavanja Uniji.

Sonego je kazao da je Italija "bila, jeste i biće uz Srbiju na njenom evropskom putu" i potvrdio da će podržati otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Srbijom.

Pozvao je srpske kolege da na narednom zasedanju generalne skupštine CEI podrže deklaraciju kojom bi se EU pozvala na nastavak politike proširenja, posmatranja Zapadnog Balkana kao dela Evrope, ali i na razdvajanje članstva u Evropskoj uniji od članstva u NATO.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво