Poslanici postavljali pitanja članovima vlade

Predstavnici Vlade odgovarali na poslanička pitanja u Skupštini Srbije. Premijera Aleksandra Vučića menjao je prvi potpredsednik Ivica Dačić, a resorne ministre parlamentarci su pitali o briselskim pregovorima, problemima sa migrantima, poljoprivredi, izgradnji puteva, zdravstvenom sistemu...

Odgovarajući poslaniku Nove stranke Zoranu Živkoviću, prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić rekao je da vanredni parlamentarni izbori apsolutno nisu u planu. 

"Nisam siguran da bi trebalo da se radujete čak i da se donese odluka za vanredne izbore, što apsolutno nije u planu", rekao je Dačić.

Dačić je, odgovarajući na Živkovićevo pitanje da li premijer daje lažna obećanja zbog neznanja ili neobaveštenosti, naveo da aktuelna vlada nije imala niti ima nameru da daje bilo kakva lažna obećanja koja neće ispuniti.

"Sećam se kad ste vi dali obećanje da će Srbija ući u EU 2007. godine, a sad je 2015. Prema tome, možemo govoriti o raznim vrstama obećanja, ali na kraju dana o tome odlučuju građani", rekao je Dačić.

Odovarajući na Živkovićevo pitanje "koja će dobitna kombinacija biti izvučena na lotou u sledećem krugu", Dačić je rekao da je obaveza svih nadležnih da se istraže sve nepravilnosti koje su nastale u Državnoj lutriji.

"Premijer i ja smo više puta insistirali u prethodnom periodu na nekim statusnim pitanjima i stvaranju većeg profita tog državnog preduzeća, ali ovo je sada već predmet rada policijskih i istražnih organa", rekao je Dačić. 

I potpredsednica vlade Zorana Mihailović rekla je za godinu dana ispunjeno sve što je premijer u svom ekspozeu obećao.

"Čak neke stvari i mnogo brže, kada bismo počeli da govorimo o resorima videli bismo da se deset puta vise gradi, da se donose zakoni koji nisu godinama donošeni", rekla je ona.

Ministarka je navela da bi do sredine sledeće godine trebalo da počnu radovi na Fruškogorskom koridoru, a da će se tek razgovarati o finansiranju ovog projekta.

Upitana i zbog čega nije preneto pokrajinskim vlastima u nadležnost i finansiranje puteva drugog reda s obzirom da održavanje jeste, ona je rekla da je za održavanje puteva u Vojvodini nadležno javno preduzeće Putevi Srbije. 

Ruševine starog Generalštaba biće raščišćene do kraja 2015?

Ministar odbrane Bratislav Gašić poručio je da građani Srbije ne treba da brinu za svoju bezbednost jer je Vojska Srbije superiornija u odnosu na vojske drugih zemalja u regionu.

Dodao je takođe da nijednog trenutka ni u Ministarstvu ni u Vojsci nije bilo razmišljanja da se čuvanje neba poveri nekoj stranoj avijaciji, a da sva ulaganja koja u ovom trenutku čini Ministarstvo imaju za cilj da pored aviona koji su već u upotrebi, do 2018. bude i više vazduhoplova u lovačkoj avijaciji.

Ministar je rekao i da se nada da će u septembru biti završen tender za rušenje bloka A starog Generalštaba, naglasivši da će se rušenje obaviti iz unutrašnjeg prostora, i da to neće smetati ozelenjavanju prostora oko zgrade koje je u toku. Inače, kako je naveo, do kraja godine ruševine bi trebalo da budu raščišćene. 

Gašić je rekao da će konkurs za upis u srednju stručnu vojnu školu biti otvoren 1. avgusta 2015, i da će u školu biti primljeno 40 učenika u sektor za avijaciju.

Odgovarajući na pitanje šta će vlada učiniti s migrantima u Kanjiži i Subotici, ministar Aleksandar Vulin je rekao da Srbija problemu migranata pristupa u skladu sa svim standardima i da snosi najveći deo troškova. 

A na konkretno pitanje da li Kanjiža i Subotica mogu da očekuju neku finansijsku pomoć, Vulin je konkretno odgovorio - da će u oba grada biti obezbeđen prostor u kojem će migranti moći da borave kako ne bi bili u centru grada, da će u Kanjižu biti otvoren prihvatni centar za ljude koji se vraćaju iz Mađarske po sporazumu o readmisiji.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da na računu budžetskog fonda za lečenje dece u inostranstvu trenutno ima 3.782.003 dinara i 17.341 evro koji je na raspolaganju deci.

Odgovarajući na pitanja Lončar je kazao da je do sada na lečenje u inostranstvo otišlo desetoro dece, a da su tri zahteva odbijena zbog nedostatka dokumentacije.

On je rekao i da je od 15 zahteva za dijagnozu bolesti u inostranstvu, 12 odobreno i da su deca otišla kod stranih lekara, a da je jedan postupak slanja na dijagnostikovanje u toku.

Lončar je najavio da je moguće da kubanski lek za dijabetično stopalo i vakcina protiv raka pluća budu u Srbiji od septembra, ako se narednih nedelja potpiše međudržavni sporazum. 

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević izjavila je da još nije poznato zašto je došlo do pomora pčela u Vojvodini dodajući da se stanje aktivno analizira.

"Vi ste u pravu, pričinjena je šteta pčelarima, nastupio je pomor, upoznati smo sa problemom, pratimo stanje i otkrivamo uzroke. Postojala je sumnja na korišćenje pesticida, ali su rezultati pokazali da to nije razlog pomora", rekla je ministarka odgovarajući na pitanje lidera LSV Nenada Čanka šta je uzrok pomora i ko će pčelarima nadoknaditi štetu.

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da svaka srednja stručna škola mora da ima partnera u privredi i najavio do kraja godine zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija.

Kritikujući Zakon o konverziji zemljišta poslanik DS-a Balša Božović rekao je da očekuje da će on biti srušen na Ustavnom sudu, a ministarku Zoranu Mihajlović upitao je da li će "slučaj Čajetina" biti jedan od ključnih dokaza da taj zakon omogućava nezapamćenu korupciju.

Osim kritika, Božović je tokom današnje sednice izneo i pohvalu na račun prvog potpredsednika vlade i predsedavajućeg OEBS-u Ivice Dačića, navodeći da je ugodno slušati pohvale međunarodne javnosti kad je u pitanju predsedavanje OEBS-om od strane Srbije.

"Moram da kažem da je ugodno biti iz Srbije kad slušate pohvale i iako sam opozicija želim da vam čestitam na dobro obaveljenom poslu", rekao je Božović.

Predsednica skupštine Maja Gojković je na početku sednice prenela izvinjenje premijera Aleksandra Vučića što zbog sastanaka u Beogradu, koji imaju veze sa ekonomskim pitanjima, nije u mogućnosti da prisustvuje sednici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара