Nova stranka: Bazilika nije konzervirana nego uništena

Nova stranka ocenila je da, uprkos uveravanja potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović da će ostaci ranohrišćanske bazilke kraj Bele Palanke biti konzervirani pre zatrpavanja, dokazi sa lica mesta svedoče da je to kulturno-istorijski dobro zatrpano na "najprimitivniji način i doslovce uništeno".

"Video materijal sa lokacije Kladenčište koji prati proces zatrpavanja bazilike od prvih do završnih radova, potvrđuje da konzervacije nema ni u tragovima, već da je reč o potpuno svesnom uništavanju istorijskog nasleđa", navodi se u saopštenju Nove Stranke.

Kako se dodaje, radovi su izvođeni bez ikakvog stručnog nadzora, a primenom nepropisnih materijala i metoda, ostaci bazilike ne samo da nisu sačuvani, već su i oštećeni.

"Posipanje sitnim peskom, kako je propisano, urađeno je samo prvog dana, kada su bile prisutne medijske ekipe, a onda je bazilika zatrpavana ilovačom, rizlom, tucanicima...", navodi se u saopštenju Nove stranke, prenosi Beta.

Ta stranka je dodala da konzervacija podrazumeva građevinske postupke koji zahtevaju minimum dve nedelje rada i još toliko za "vezivanje" i "negu", odnosno mesec dana ukupno.

"U praksi, navodna konzervacija i zatrpavanje trajali su jedva dvadesetak dana", dodala je Nova stranka.

Nova stranka je podsetila da je ministarka Mihajlović rekla da će naložiti istragu ako joj se predoče dokazi da konzervacija nije izvedena zbog čega je zatražila da se utvrdi odgovornost i kazne ljudi koji stoje iza, kako se navodi, "varvarskog uništavanja kulturnog dobra".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара