Poslanici o amandmanima na više zakona

Poslanici Skupštine Srbije u prepodnevnom delu zasedanja razmatrali su amandmane na više zakona u oblasti drumskog saobraćaja i obrazovanja.

16.00- Poslanici Skupštine Srbije od 16 časova postavljaju pitanja predstavnicima Vlade Srbije.

13.00 - Mihajlović: Prevoznicima će biti omogućeno da rade.

10.10 - Sednica počela postavljanjem poslaničkih pitanja. 

Potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je da država uvodi red u oblast drumskog transporta i da će novim Zakonom o prevozu tereta u drumskom saobraćaju prevoznicima biti omogućeno da rade.

Potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je da država uvodi red u oblast drumskog transporta i da će novim Zakonom o prevozu tereta u drumskom saobraćaju prevoznicima biti omogućeno da rade,prenosi Tanjug.

"Nismo radili predlog ovog zakona sami već sa predstavnicima udruženja i transportnih preduzeća. Izdavanje dozvola je uređeno uredbom i jasno je definisano kako se dolazi do dozvola, koje su kritične dozvola i drugo... U avgustu prošle godine, na primer, nijedna dozvola nije mogla da se dobije, jer uredba nije bila na najbolji način definisana i njom nisu bila najbolje zaštićena transportna preduzeća i zato smo je prošle godine redefinisali", rekla je Mihajlovićeva u Skupštini Srbiji.

Ona je tokom rasprave o amandmanima na predloge zakona o prevozu tereta u drumskom saobracaju i zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju rekla da je prošle godine bila takva situacija da je ministarstvu vraćeno više od 60.000 neiskorišćenih dozvola.

"Uveli smo red, jasna pravila i jasne kriterijume", rekla je Mihajlović dodajući da su sada transportna preduzeća dobro zaštićena i da mogu da rade, kao i da država sada može da ima koristi od razvoja transporta.

Novi zakoni u tog oblasti će omogućiti još bolju konkurenciju i efikasniji rad transportnih preduzeća, zaštitu putnika i doprineti smanjenu sive ekonomije. Prema podacima  ministarstva, Srbija gubi više od 100 miliona evra zbog sive ekonomije u drumskom prevozu.

Ukupan prihod od drumskog prevoza u Srbiji iznosi 150 miliona evra na godišnjem nivou.

Mihajlovićeva je govoreći o novom Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju rekla da postoje redovne kontrole i da novi zakon predviđa da se najmanje jednom u pet godina kontroliše ispunjenost uslova za izdavanje licenci, ali da to ne znači da te kontrole neće biti češće.

Ministarstvo je obavezno da vodi registar izdatih i oduzetih licenci za prevoz i da vrši proveru ispunjenosti uslova za izdavanje, s tim da period između dve provere ne može biti duži od pet godina.

Poslanici su razmatrali 81 amandman na Predlog zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju i Predlog zakona o prevozu putnika u drumskom saobracaju, a nakon toga  i 127 amandmana na Predlog zakona o udžbenicima, Predlog zakona o izmenama Zakona o visokom obrazovanju i Predlog zakona o izmeni Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, prenosi Tanjug. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи