Nastavak dijaloga u Briselu 5. avgusta

Sastanak predstavnika Beograda i Prištine na tehničkom nivou, u vezi sa sporazumom o osiguranju, biće održan 5. avgusta, u Briselu, potvrđeno je u Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

"Sastanak će biti prilika da se, posle iznenadnog jednostranog odustajanja Prištine samo šest sati pre početka primene, pronađu rešenja za sve tehničke i svake druge prepreke koje Priština ima u sprovođenju postignutog dogovora o osiguranju", rečeno je za agenciju Beta u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

U Kancelariji su rekli da Beograd nije tražio nikakvo odlaganje i da je bio u potpunosti spreman, kao i sada, da primena sporazuma o osiguranju počne svakog trenutka.

"To je u interesu svih građana, koje moramo rasteretiti birokratskih i finansijskih prepreka za cirkulaciju sa obe strane administrativne linije", rečeno je u Kancelariji.

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiti ranije je rekla da će dijalog u Briselu biti nastavljen pošto nije bilo zvaničnih zahteva za njegovim prekidom ili obustavljanjem.

"Dijalog će se nastaviti. Proces je aktivan i mi nastavljamo razgovore. Kao što vam je poznato, pregovori mogu da se vode i na daljinu. Imali smo i posetu delegacije EU Kosovu, ali mi nije poznato da li je bilo zvaničnog zahteva za prekid dijaloga. Vlada je glavna u pregovorima sa EU i ta koja artikuliše stavove u vezi dijaloga", rekla je Tahiri za Epoku e re, prenosi Tanjug.

Ona je dodala da postoji saglasnost da se 5. avgusta održi sastanak u Briselu kako bi se precizirali svi tehnički detalji i kako ne bi "bilo više nikakvog izgovora Beograda da, navodno, zbog tehničkih priprema nije sproveden sporazum".

Tahiri je dodala da je sporazum za uzajamno priznavanje polisa osiguranja na prvom mestu, u korist građana, jer su oni skupo plaćali polise za prolaz kroz centralnu Srbiju.

"Prema tom sporazumu, građani više neće morati dodatno da plaćaju osiguranje, jer će koristiti istu taksu koju imaju i za Makedoniju, što predstavlja uštedu za građane", objasnila je kosovska ministarka.

Tahiri je rekla da u okviru dijaloga u Briselu ostaju otovrena pitanja sprovođenja sporazuma o energetici, uklanjanju barikada na mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici i pitanje zajednica opština sa većinskim srpskim stanovništvom.

Portparolka visoke predstavnice EU Maka Kocijančič potvrdila je da će se stručni timovi Beograda i Prištine uskoro sastati u Briselu da bi "na obe strane nedostajućim elementima" dovršili memorandum o sporazumu o osiguranju vozila od 23.jula.

Maja Kocijančič je napomenula da tačan datum ovog tehničkog dijaloga još uvek ne može da potvrdi i dodala da nema naznaka da bi tehničkim dijalogom mogla biti obuhvaćena i druga pitanja dijaloga.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво