Читај ми!

Kako sprečiti članstvo Kosova u Unesku

Zajedno sa najavom kandidature Kosova u Unesku, otvoreno je i nekoliko novih tema. Da li je članstvo u Unesku prečica Kosovu za Ujedinjene nacije, ili je reč o pokušaju da se stvori novi kulturni identitet? Politički potezi iz Beograda treba da uvere zemlje članice da bi odluka o prijemu Kosova bila pogrešna. Članstvo Kosova u Unesku nije moguće bez podrške kosovskih Srba u parlamentu, ističe bivša poslanica u kosovskoj skupštini Rada Trajković.

Oni koji su rušili, sada bi da štite. Poznavaoci prilika tvrde da šteta načinjena kulturnim dobrima na Kosovu i Metohiji, ne treba da bude nagrađena ulaznicom u Unesko.

Novinar iz Prištine Živojin Rakočević smatra će biti vrlo nepovoljno ukoliko Beograd ne podvuče crtu. Prijem Kosova u Unesko bio bi težak poraz, ocenjuje Rakočević.

Da do takvog scenarija ne dođe, šansa Srbije je i da zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova ali nisu uspostavile diplomatske odnose, motiviše da se uzdrže od glasanja.

"Cilj našeg zalaganja bi morao da bude da one države koje su u suštini veoma rezervisane, protiv prijema Kosova ili čak neraspoložene, umesto da odaberu komotno uzdržavanje pri glasanju, odluče da budu protiv", ističe ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković.

U Prištini, međutim, veruju da će imati potrebnu većinu za preporuku izvršnom savetu, a zatim i na generalnoj konferenciji u novembru. I matematika je na njihovoj strani. Od 58 članica saveta, 33 su priznale nezavisnost Kosova.

Petrit Selimi, zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova, navodi da je Priština održala više od 160 sastanaka sa različitim delegacijama. "Iako će biti teška bitka, znajući da je moć srpske propagande prilično jaka, verujemo da su argumenti Kosova da ne budemo izolovani u domenu obrazovanja, kulture, nauke – veoma jaki i humani", smatra Selimi.

Ukoliko bi Kosovo, odlukom većine, bilo primljeno u Unesko, takav potez bi morao da bude ratifikovan i u parlamentu. Bivša poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković veruje da Kosovo ne može da postigne članstvo legalnim putem čak ni prema svom Ustavu bez glasova srpskih poslanika. Podseća i da, prema Ahtisarijevom planu, Priština ne može bez saglasnosti Srpske pravoslavne crkve da preduzima bilo kakve poteze koji se odnose na srpsko versko i istorijsko nasleđe.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво