Читај ми!

Poslanici o prosvetnim zakonima

Poslanici raspravljaju o prosvetnim zakonima. Skupština Srbije razmatrala predloge zakona o prevozu tereta i putnika u drumskom saobraćaju.

22.00 - Završena rasprava u Skupštini Srbije. 

17. 00 -  Fakulteti će sami određivati broj ispitnih rokova, rekao je ministar Verbić.

15.30 -  Obrazlažući u Skupštini Srbije Predlog zakona o udžbenicima ministar Srđan Verbić izjavio je da će novi zakon omogućiti kvalitetnije i jeftinije udžbenike. 

15.00 - Skupština Srbije završila načelnu raspravu o dva predloga zakona o prevozu putnika i tereta u drumskom saobraćaju.

14.15 - Poslanici pohvalno o zakonima o drumskom saobraćaju.

11.30 - Ministarka Zorana Mihajlović obrazlaže predložene zakone o drumskom saobraćaju. 

10.05 - Poslaničkim pitanjima nastavljena sednica skupštine.

Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić izjavio je da će novi zakon o udžbenicima omogućiti kvalitetnije i jeftinije udžbenike.

"Želimo da napravimo mnogo bolji plan udžbenika, gde bi se eliminisali svi oni naslovi za koje nadležna komisija proceni da se ne koriste u školi ili da se ne koriste na pravi način", rekao je Verbić u Skupštini Srbnije, u načelnoj raspravi o prosvetnim zakonima, prenosi Fonet.

Verbić je objasnio da je predviđeno da za jedan predmet ne može biti više od šest verzija udžbenika u jednom razredu koji će se menjati na četiri godine.

"Niko ne želi da svake godine kupuje nove udžbenike", istakao je Verbić i ocenio da zakon iz 2009. nije uspeo da obezbedi kvalitetan udžbenik za učenike svih srednjih škola, među kojima i pripadnike nacionalnih manjina.

Govoreći o predlogu izmena Zakona o visokom obrazovanja, Verbić je kazao da se njime potvrđuje ono što je već dogovoreno sa studentima, a to je 48 bodova za upis u narednu godinu, umesto dosadašnjih 60.

Uz to, "Zakonom se više ne definiše broj rokova, već je ostavljeno visokoškolskim ustanovama da o tome odlučuju", rekao je Verbić.

Izmenama zakona o visokom obrazovanju, Verbić kaže da se utvrđuje granica za završnu godinu kada studenti mogu da računaju na apsolventski staž.  Izmenama tog zakona predviđeno je da studenti upisani u prvu godinu osnovnih studija školske 2006/2007. pa sve do školske 2012/2013. godine zadržavaju pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu dana po isteku redovnog trajanja studija.  

Na dnevnom redu su i izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kojima se usaglašava odlazak u penziju prosvetnih radnika u skladu sa Zakonom o radu.

Na osnovu izmena oni će moći da biraju da li će u penziju sa 40 godina radnog staža ili sa navršenih 65 godina života. Po važećem zakonu prosvetni radnici su odlazili u penziju sa navršenih 40 godina radnog staža.

Ministar je rekao da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja treba uskladiti sa Zakonom o radu pre 1. spetembra kako bi prosvetnim radnicima bilo omogućeno ono što im dozvoljava Zakon o radu.

Poslanici o drumskom saobraćaju

Ukupan prihod od drumskog prevoza u Srbiji iznosi 150 miliona evra na godišnjem nivou, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović navodeći da će novi zakoni o prevozu u drumskom saobraćaju omogućiti još bolju konkurenciju transportnih preduzeća i zaštitu putnika.

Obrazlažući u Skupštini Srbije predožene zakone o prevozu tereta u drumskom saobraćaju i o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, Mihajlovićeva je rekla da Srbija gubi više od 100 miliona evra zbog sive ekonomije u drumskom prevozu.

"Želimo pre svega da zaštimo i putnike koji se prevoze i teret koji se prevozi i želimo da sve ono što je u nelegalnim tokovima, a jeste puno, jer preko 100 miliona evra Srbija gubi zbog sive ekonomije u drumskom prevozum, uvedemo u legalne tokove", kaže Mihajlovićeva, koja je i potpredsednica vlade.

Kako je navela, oba predožena zakona su usklađena sa direktivama EU, a bila su u javnoj raspravi koja je održana u gotovo svim većim gradovima.

"Sva udruženja prevoznika imala su sa nama dosta sastanaka, samo u ovoj godini pet sastanaka sa mnom", rekla je ministarka i dodala da su sve njihove sugestije, koje su mogle da budu uvrštene u zakon i postale deo zakona.

Mihajlovićeva je navela da veruje da će predoženi zakoni doprineti efikasnoj transportnoj privredi u Srbiji i omogućiti još veće prihode prevoznicima, samim tim i državi, kroz plaćanje svih obaveza koje oni moraju da plate.

Poslanici pohvalno o zakonima o drumskom saobraćaju

Većina poslanika pohvalila je predložene zakone kojima se reguliše drumski saobraćaj, naglasivši da će omogućiti kvalitetniji i sigurniji prevoz putnika i robe, dok su pojedini poslanici opozicije zamerili da su zakoni neprecizni i da se daju prevelika ovlašćenja Privrednoj komori Srbije (PKS), prenosi Beta.

Poslanik Socijaldemokratske stranke (SDS) Aleksandar Senić izjavio je da je ta stranka podnela oko 30 amandmana, za koje očekuje da će ispraviti "nepreciznosti odredaba koje ugrožavaju poslovanje".

On je zamerio da se prevoznicima traži previše dokumentacije, među kojima je i fotokopija ugovora za zakup prevedena na engleski, francuski i nemački.

"Ali ono što najviše sporno, zašto se određene nadležnosti prebacuju Privrednoj komori Srbije, jer je predviđeno da PKS propisuje opšte uslove poslovanja autobuskih stajališta, da reguliše red vožnje i međugradski prevoz i međumesni daljinar. Za nas je to nedopustivo, to bi trebalo da radi ministarstvo", rekao je Senić.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović odgovorila je da je PKS oduvek radila usklađivanje reda vožnje i da je nekada to činili čak i za međunarodni prevoz, te da to nije ništa novo.

Govoreći o starosti vozila, ona je kazala da ne treba povećavati starosnu granicu, jer će sva vozila morati da pređu tehnički pregled. Dodala je i da tehnički pregled neće proći 23 odsto vozila i da će se ona isključiti iz saobraćaja.

Poslanici opozicione DS i Nove stranke, pohvalili su sve koji su radili na izradi ova dva zakona i zatražili da se što pre donesu neophonda podzakonska akta.

"Čestitam na ovim zakonima, to je prava retkost i ja to kao poslanik koji se kritički odnosi prema svemu smem da kažem", rekao je poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević i dodao da je ta poslanička grupa podnela 19 amandmana, od kojih se 17 odnose na usklađivnje sa pravopisom i gramatikom.

Poslanica SNS-a Ivana Stojiljković istakla je da će zakoni smanjiti sivu ekonomiju, jer će onemogućiti poslovanje bez licenci i dozvola, čime će se povećati kvalitet usluga.

Na dnevnom redu sednice je i Predlog zakona o udžbenicima, kao i izmene zakona o visokom obrazovanju i o osnovama sistema obrazovanja.

Poslanici su juče, kada je počela nova vanredna sednica, razmotrili devet zakona, među kojima i Predlog zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво