Читај ми!

"Ostvareni uslovi za delimično povećanje plata i penzija"

Ministar finansija Dušan Vujović kaže za RTS da očekuje delimično povećanje plata i penzija do kraja godine. Ostvarili smo fantastične rezultate na osnovu kojim možemo da nagradimo građane, ističe Vujović.

Dušan Vujović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da će se više o povećanju plata i penzija znati kada se završe razgovori sa delegacijom MMF-a.

"Program koji smo prošle godine dogovorili u oktobru, a objavili u novembru, faktički je napravljen zbog toga da bi se stvorio osnov za povećanje – više nego što su plate i penzije iznosile pre smanjenja. Treba da su se stvorili uslovi da možemo delimično da izvršimo korekciju. Na kraju misije MMF-a ćemo to znati preciznije", rekao je Vujović.

Dodao je da smo uspeli da ostvarimo znatne uštede i da sada "imamo fantastične rezultate" na osnovu kojih se građani moraju nagraditi zbog učešća.

"Moći ćemo delimično da izvršimo korekciju, ali sigurno ne vraćanje odmah na onaj nivo koji je bio pre. Ali svetlo na kraju tunela je vrlo važno u ovom trenutku", rekao je Vujović.

Ministar je rekao da je ostalo dosta stvari koje treba uraditi u okviru ekonomskih reformi koje sprovodi Vlada Srbije. Dodaje da je u pripremi druga revizija dogovora sa MMF-om i da se dobar deo rešava kroz zakone o kojima se raspravlja u Skupštini.

"Uvodimo i registar zaposlenih da bismo mogli da znamo gde se nalazimo u javnom sektoru –sa zaposlenima, sa troškovima, upotrebom finansijskih sredstava. Takođe, potrebno je da imamo uvid u to koliki nam je javni sektor, a naročito kako koristimo javne resurse", objasnio je ministar.

Vujović kaže da država više neće davati garancije javnim preduzećima za uzimanje kratkoročnih pozajmica.

"Ostaju garancije za dugoročne zajmove koji su osnov rada i rekonstruisanja. Tako da, ako se EPS ili Železnice obrate Vladi za pomoć, tu sigurno postoji garancija, ali to su dugoročna sredstva koja se ulažu u objekte, rekonstrukciju, obnovu", kaže Vujović.

Objašnjava da nema mesta za garancije za tekuću likvidnost – pozajmice, "koje su krasile budžet".

"Kad dođe preduzeće i kaže 'meni ne plaćaju, imam problem, uzimam kredit' – taj se kredit ne vrati, onda se pokrene garancija. Toga više nema", naglasio je ministar.

Komentarišući zakon o prodaji državnih nekretnina, Vujović je rekao da su prethodna dva zakona, 1999. i 2000, ponudila povoljne uslove (fiksnu cenu i upotrebu stare devizne štednje da se dobije nepokretnost koja je u vlasništvu države), ali da nije bilo velikog odziva.

"Mi mislimo da postoji interes i želeli smo da izjednačimo sve građane. Uvodimo novinu da to bude procenjeno po tržišnoj vrednosti, a imamo i neke amandmane da to može da radi više institucija", rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, radi se na tome da se sve nekretnine koje više nisu potrebne ustupe stanovništvu.

"Ti objekti se pretežno nalaze na teritoriji Beograda, gde država ima samo troškove, a održavanje nije rađeno 20 godina... Očekujemo i da popišemo imovinu i da njome upravljamo na racionalan i transparentan način", rekao je ministar.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи