Читај ми!

Ko je odgovoran za napad u Potočarima?

Napad na premijera Srbije otvorio je niz pitanja o propustima u organizaciji i obezbeđivanju učesnika komemorativnog skupa u Potočarima. Iz Federacije stižu različite poruke – od onih da je učinjeno sve što se moglo, preko optužbi za rad tamošnjih bezbednosnih službi, do onih da je krivo Vučićevo obezbeđenje. Srpski ministar policije odbacuje takve tvrdnje, a međunarodni zvaničnici traže istragu.

Mnogo je pitanja posle napada u Potočarima: ko su počinioci, ko organizatori, kako je došlo do napada na komemoraciji, čija je to odgovornost i kako dva metra široka granitna staza, bezbedna za druge delegacije, nije bila bezbedna i za premijera Srbije?

"Njima treba najmanje tri metra za manevarski prostor. Bukvalno je bilo unapred vidljivo da je unapred programirano, da je lovina gurana u tesnac. Uhapsiti samo jednog čoveka, koji je imao akreditaciju, glupost je po sebi. Na svakim demonstracijama policija uhapsi bar 100, 200 njih", smatra kriminolog Zlatko Nikolić.

Iz Federacije poručuju da će pitanja Srbije dobiti odgovor. Nema istrage za dan, tvrdi čovek zadužen za koordinaciju policije u BiH, i još ne želi da otkrije identitet uhapšenog koji je gađao premijera kamenjem a imao akreditaciju.

Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH, dodaje da je propust napravilo i Vučićevo obezbeđenje.

"Propust u onome delu gde je glavni pratilac – već se sa prvom onom patikom, patikom ili cipelom, ne znam šta je bilo, moglo odustati od daljeg kretanja, to sam rekao ranije", kaže Vilić.

Baš je prisebnost obezbeđenja sprečila ubistvo premijera, odgovara Viliću ministar unutrašnjih poslova Srbije. Podseća da su federalni organi BiH insistirali da oni obezbeđuju Vučića, te da svaki pokušaj prebacivanja odgovornosti ne može izmeniti tu činjenicu.

"Nije posao obezbeđenja da procenjuje da li je bolje da premijera u glavu pogodi flaša ili kamenica, da li je bolje da ga udaraju ili linčuju, već da uradi sve da se tako nešto nikada ne dogodi i da gost u toj državi bude potpuno zaštićen", kaže ministar Nebojša Stefanović.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Meketić, kojeg niko nije pozvao da učestvuje u pripremi događaja, kaže da je odgovornost na organizatorima.

"Nema tu prebacivanja odgovornosti, tu se zna da smo mi obezbeđivali taj skup. Ja jedino mogu da dam generalnu primedbu da je trebalo biti više saradnje između bezbednosnih struktura BiH i Srbije pre samog događaja", kaže Mektić.

Znalo se da je Vučićeva bezbednost znatno ugrožena ali su, ističe, zbog nepoverenja, dve strane to samo konstatovale. Odgovorne bi, dodaje Meketić, kaznio već danas – da može.

"Šta radi specijalna jedinica policije SIPE, zašto juče nisu bili u rezervnoj snazi, da uđu tako obučeni ljudi koji treba da spasavaju od linča. Nisam zadovoljan sa ovim što je Direkcija juče uradila i naravno da je strašna odgovornost, ali kada ja tražim odgovornost ključnih ljudi, između ostalog ću zatražiti sada od Direkcije, tu naiđem na političke blokade i to ne ide", objasnio je ministar sigurnosti BiH.

Mnogo nekoordinisanih službi za bezbednost – jednako je manjak bezbednosti. Kriminolozi vide nekoliko načina na koje je napad mogao biti sprečen.

"Logično jeste da je neko od domaćina, s obzirom na sve ovo, makar gradonačelnik Srebrenice, trebalo da bude u neposrednoj blizini i pratnji srpskog premijera. Naročito je to trebalo da bude neko sa nivoa Federacije BiH", naglašava Zlatko Nikolić.

Istragu i utvrđivanje odgovornosti tražili su visoki međunarodni zvaničnici Federika Mogerini, Valentin Incko. Tročlano Predsedništvo BiH, koje inače teško dolazi do konsenzusa, ovog puta jednoglasno traži da se krivci otkriju i kazne.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво