Читај ми!

Kamenom na pruženu ruku

Osude napada na predsednika Vlade Srbije u Srebrenici i danas stižu iz zemlje, regiona i Evrope. Za predsednika Srbije Tomislava Nikolića pokušaj linčovanja premijera Vučića je odraz loših, gotovo neprijateljskih odnosa. Koliko događaj iz Srebrenice može da naruši odnos dve države i dva naroda, 20 godina posle rata?

Mesto ratnih strahota, Srebrenica, sada će poneti i epitet mesta u kojem je fizički napadnut predsednik vlade susedne države. Otuda i strepnje u etnički podeljenoj opštini sa desetak hiljada stanovnika.

"Mislim da će nas taj događaj vratiti mnogo godina unazad, što sigurno nije dobra poruka, posebno za nas koji živimo ovde u Srebrenici. Ono što se juče desilo u Potočarima je ostavilo jedan neizbrisiv trag na Srbe u Srebrenici, jer ako jedan zvaničnik nije zaštićen tamo gde se nalazi 2.000 policajaca, kako su onda Srbi u Srebrenici zaštićeni", kaže predsednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović.

Hoće li kamen na srpskog premijera razbiti odnose Srbije i BiH? Predsednik Srbije veruje da je kamen bačen na ruku pomirenja.

"Pokušaj linčovanja predsednika Vlade Srbije je odraz loših, skoro neprijateljskih, odnosa u BiH i jasno pokazuje šta o Srbima kao narodu misle pojedini bošnjački političari i verske vođe. Niko ne sme da ostane ravnodušan pred divljaštvom koje je ličilo na napad na srpske svatove 1992. godine. Ako je potrebna izuzetna hrabrost da bi se otišlo u prijateljsku posetu, onda se postavlja pitanje šta je tek neprijateljstvo. Srbija svoj stav prema drugim narodima i državama neće da menja, on ostaje prijateljski", naveo je predsednik Tomislav Nikolić.

Odnos neće menjati ni BiH, odgovara Sarajevo.

"Mi jesmo dobili protestnu notu od Srbije. Ja sam se čuo sa kolegom Dačićem, rekao da osuđujemo, da ćemo učiniti da počinioci budu otkriveni i kažnjeni, da se nadam da to neće uticati na naše odnose, i složili smo se oko toga. Ne očekujem da ono što se juče desilo ima uticaj na razvoj dobrih i sve boljih odnosa Srbije i BiH", navodi ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

Duboko žaljenje i izvinjenje i od Predsedištva BiH. Bošnjački član Predsedništva, više puta pominjan zbog zapaljivih izjava prethodnih dana, i lično će se izviniti.

"Osramoćem sam onim što se desilo Vučiću u Srebrenici. Bošnjaci su narod koji garantuje sigurnost i ja sam njemu rekao pre par dana kad smo razgovarali, kazao sam mu da će biti siguran u Srebrenici. Mislio sam da su naše službe dobro uradile posao. Mislim da su napravile grešku što su ih provele među narod", rekao je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

U osnovi ovih događanja su strasti koje su raspirivane prethodnih nedelja, smatra predsednik RS. Premijerka Željka Cvijanović veruje da će postojeći međuetnički jaz u Federaciji biti produbljen. Sliku iz Srebrenice komentariše i Zagreb.

"Tamo živi trećina ljudi u odnosu na 1991, svi su otišli, tamo se život neće vratiti", kaže predsednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović.

Za direktora Kancelarije za KiM napad na Aleksandra Vučića više je od napada na prvog čoveka jedne Vlade.

"Mislim da je napad na predsednika vlade pokušaj šire destabilizacije regiona. Ne verujem da imamo takve slučajnosti", napominje Đurić i podseća na slučaj Nasera Orića i predlog rezolucije o Srebrenici.

"Kao da neko želi da stvori uslove za novo sukobljavanje ili rat", kaže Đurić.

Da put saradnje Beograda i Sarajeva ne bi bio jednosmeran ili presečen u Srebrenici, potrebno je čvršće opredeljenje i sa druge strane, smatraju domaći analitičari.

"Treba nastaviti racionalno i staloženo, kao što je bilo juče ponašanje srpske delegacije. Možda je ovo prilika da se i s njihove strane napravi iskorak", navodi profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković. 

"Premijer Vučić je u poziciji moralnoj i političkoj da postavlja uslove spolja i unutra. Iz Vlade Srbije mora da dođe inicijativa kao u tenisu, da forsira igru", kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko podržava sve koji mržnji kažu "ne" – premijera Vučića, koji je pružio ruku Bošnjacima, "Majke Srebrenice", načelnika tog mesta i Predsedništvo BiH.

Za šefa italijanske diplomatije čin pojedinaca koji su napali Vučića ne može poništiti ono zbog čega je došao u Srebrenicu. Njegov francuski kolega smatra da takvi događaji pružaju priliku za slogu među ljudima, a ne za produbljivanje rana iz prošlosti.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи