Читај ми!

"Napad na Vučića pokušaj zaustavljanja pomirenja"

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je da je napad na srpskog premijera Aleksandra Vučića u Potočarima napad na evropsku budućnost građana Srbije i pokušaj zaustavljanja pomirenja. Direktor Kancelarije Vlade za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je napadom na premijera u Srebrenici grupa ljudi pokušala da izazove sukob većih razmera.

"I među Srbima i među Bošnjacima postoje oni koji bi dalje da ratuju, koji bi da ponovo vrate krug osvete. Mi na to ne pristajemo, i to je premijer Vučić i pokazao", poručila je Mihajlovićeva.

Istakla je da svi dugujemo veliku zahvalnost premijeru za hrabrost i nepokolebljivost, jer je politiku saradnje i mira u regionu stavio ispred loše bezbedonosne procene i lične bezbednosti i otišao da pruži ruku pomirenja bošnjačkom narodu, prenosi Tanjug.

"Ovo je je hrabar, častan i dostojanstven potez državnika kakav je naš predsednik vlade Aleksandar Vučić", navela je Mihajlovićeva, a saopšteno je iz njenog kabineta.

Ministarka navodi da su organizatori pokušaja atentata želeli da Srbiju i sve zemlje u okruženju vrate u prošlost, na početak devedesetih, što bi, upozorila je, našu decu, decu Bošnjaka i Hrvata vratilo na put sukoba, neizvesne budućnosti, straha i patnje.

"Politika predsednika naše vlade jeste politika pomirenja i uspostavljanja dobrih odnosa sa drugim narodima, ekonomska i kulturna saradnja, preoblikovanje Balkana iz regije ratova u modernu evropsku regiju", istakla je Mihajlović.

Ona podseća da je neretko u istoriji atentat služio kao sredstvo zaustavljanja prosperitetne politike i uvođenja haosa.

"Napad na našeg premijera je znak upozorenja za sve nas, i Srbe i Bošnjake i Hrvate, ali i Evropsku uniju da ovakve stvari u budućnosti ne smemo da dozvolimo i da posle ovog sramnog napada zajedničkim snagama svi treba da stanemo uz premijera i pomognemo mu još više da dođe do što boljih bilateralnih odnosa sa svim zemljama u okruženju", zaključila je Mihajlovićeva.

Direktor Kancelarije Vlade za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je "grupa bezumnih ljudi" pokušala da udari na telesni integritet predsednik Vlade Srbije juče u Srebrenici i da je napadajući Aleksandra Vučića grupa bezumnika pokušala da izazove u najmanju ruku sukob većih razmera na ovim prostorima.

"Ono što je usledilo, reakcija, nastavak je pružene ruke od strane Vlade Srbije, naše države i celog srpskog naroda što govori o našem karakteru", istakao je Đurić na svečanoj akademiji koja je upriličena u Domu kulture u Zvečanu gde je svečano obeležen dan ove opštine sa severa Kosova.

Đurić je dodao da sa druge strane incident u Srebrenici govori i o neodgovornosti, neozbiljnosti i karakteru onih koji su jučerašnjii incident režirali.

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić osudila je napad na premijera Vučića i poručila da to šteti pomirenju među narodima koje će se dogoditi kada budu prestale podele žrtava na one "prvog i drugog reda".

Rašković Ivić je, odgovarajući na pitanja novinara na obeležavanju godišnjice stradanja 69 Srba na Petrovdan 1992. godine, rekla da bi svako ko je dobronameran trebalo da osudi jučerašnji napad na srpskog premijera.

I predsednik Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović, u ime romskog naroda, osudio je napad na premijera.

"Poštovani premijeru Vlade Aleksandre Vučiću, u svoje lično ime i celog romskog naroda, najoštrije osuđujemo napad na Vas i izražavamo Vam divljenje na iskazanoj hrabrosti, dostojanstvenom držanju i državničkoj mudrosti", navodi se u kratkom saopštenju.

Nevladina organizacija Politikolozi bez granica osudila je napad na predsednika Vlade, ocenjujući da je to, ne samo napad na institucije Srbije, već i na mir i stabilnost regiona.

Ta organizacija kao odgovorne za stvaranje atmosfere linča u Potočarima vidi insistiranje političkih snaga, u Evropi i regionu, na donošenju jednostranih rezolucija vezanih za zločin u Srebrenici, bez konsultacije sa institucijama Srbije i Bosne i Hercegovine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво