Читај ми!

Osude iz Evrope zbog napada na Vučića

Dan nakon što je srpski premijer Aleksandar Vučić napadnut u Potočarima, iz evropskih zemalja stižu osude.

Ministar inostranih poslova Francuske Loran Fabijus ističe da ta zemlja osuđuje napad na srpskog premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici dok je odavao počast žrtvama zločina tokom rata u BiH, prenosi Tanjug.

Loran Fabijus navodi da Pariz osuđuje incidente tokom ceremonije u Srebrenici i dodaje da takvi događaji pružaju priliku za slogu među ljudima, a ne da se podstiču rane iz prošlosti.

"Francuska poziva ljude i vlade zemalja regiona da se okrenu ka budućnosti", naveo je Fabijus u pisanom saopštenju, a prenela je ruska novinska agencija Tas.

Osudi napada na srpskog premijera u Sarajevu se pridružio i ministar spoljnih poslova Italije Paolo Đentiloni, koji je pozdravio to što su napad osudile Majke Srebrenice i što je Vučić vrata za saradnju sa BiH ostavio otvorenim.

"Evropska perspektiva Zapadnog Balkana, pa i BiH, nakon 20 godina ratnih strahota ostaje otvorena, a za Italiju je važno da se stoga sprovode reforme uprkos preprekama na političkom i drugim planovima. Reforme su ključ da se krene dalje", rekao je Đentiloni.

Ističe da je to važan kulturni događaj i bez obzira na sve poteškoće, kao i na nemili događaj u Potočarima, iz Sarajeva i BiH treba poslati poruku mira i pomirenja.

Posle polaganja cveća na spomen obeležju u Potočarima ka Vučiću i srpskoj delegaciji poleteli su kamenice i flaše, a njegovo obezbeđenje je uspelo da ga izvede dalje od mesta incidenta.

Osuda stiže i iz Poljske. Napad na premijera je osudio predsednik Senata poljskog parlamenta Bogdan Borusevič.

"To što je srpski premijer došao u Srebrenicu je veoma važan gest. To za njega nije bilo lako. Vučić je mlad čovek i mlad političar koji sigurno želi pomirenje srpskog i bošnjačkog naroda. Jako je loše što se desio takav izgred. Ta svečanost je bila jako dostojanstvena i dirljiva i nije smela da je pokvari provokacija određene grupe ljudi", rekao je Borusevič u Sarajevu, na povratku sa komemoracije.

I Ambasada Nemačke u Srbiji saopštila je da žali zbog incidenta na komemorativnom skupu u Srebrenici i naglasila da su počinioci delovali suprotno duhu sećanja i pomirenja.

"Incident pokazuje koliko je i dalje značajno zajedničko angažovanje svih ljudi i političkih lidera u regionu, na pomirenju i mirnom suživotu", ocenila je nemačka ambasada u Beogradu.

Među zvanicama su, pored premijera Srbije, bili makedonski predsednik Đorđe Ivanov, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, predsednik Slovenije Borut Pahor i drugi visoki zvaničnici i strane diplomate.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво