Читај ми!

"Nadam se da se ovako užasan zločin više nikada neće dogoditi"

Srbija jasno i nedvosmisleno osuđuje užasni zločin koji se pre 20 godina dogodio u Srebrenici i gnuša se onih koji su u njemu učestvovali, poručio je Vučić. Tokom skupa došlo je do incidenta u kome je napadnuta kolona u kojoj je bio srpski premijer, posle čega je on napustio Potočare.

Aleksandar Vučić je u Memorijalnoj sali obišao izložbu "Srebrenica–Potočari 1995–2015", gde se, u prisustvu velikog broja medija, upisao u knjigu žalosti, a potom prisustvovao komemoraciji žrtvama povodom 20 godina od zločina u Srebrenici, prenosi Tanjug.

Prilikom ulaska u salu, majke stradalih u Srebrenici su se rukovale i izljubile sa srpskim premijerom, a jedna od njih, Hatidže Mehmedović, mu je na rever zakačila Srebrenički cvet. Poručile su mu da smo "svi jedan narod kojem treba mir".

Istovremeno pojedini okupljeni građani su mu zviždali i dobacivali.

Srpski premijer je prisustvovao obraćanju 17 govornika tokom svečanog dela komemoracije, nakon čega je usledila sahrana posmrtnih ostataka 136 srebreničkih žrtava identifikovanih u poslednjih godinu dana.

Bivši predsednik SAD Bil Klinton se, u obraćanju prisutnima u Potočarima, zahvalio predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću što je, kako je rekao, pokazao hrabrost da dođe u Potočare. Svetski mediji su veliku pažnju posvetili obeležavanju godišnjice zločina u Srebrenici, a posebno su istakli značaj dolaska srpskog premijera Aleksandra Vučića. 

Nakon završetka komemoracije i posle polaganja cveća u memorijalnom kompleksu, manji broj okupljenih pojurio je, bacajući kamenice, na delegaciju u kojoj je bio srpski premijer. Vučić je potom, uz zaštitu policije, napustio Potočare.

Odlazak premijera Aleksandra Vučića prethodno su pohvalili predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i komesar za proširenje Johanes Han.

"Njegova odluka je primer gledanja ka budućnosti koji je neophodan za zemlje regiona kako bi napredovale na putu ka EU, gde je njihova budućnost", naveo je Junker u saopštenju.

Komesar Han je na svom Tviter profilu napisao da komemoracija u Srebrenici predstavlja pružanje ruke, a da se dostojanstvo i poštovanje moraju očuvati.

Predsednik Vlade Srbije je, u pismu javnosti pred polazak u Srebrenicu, naveo da ne postoje reči kojima neko može da izrazi žal i tugu za nastradalima, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

"Moja ruka je pružena, i ostaće takva, bez ikakve politike i bez obzira na eventualnu kaznu ili nagradu", poručio je Vučić.

"Dvadeset godina je prošlo od stravičnog zločina koji se dogodio u Srebrenici. Ne postoje reči kojima bilo ko može da izrazi žal i tugu za nastradalima, kao i bes i ogorčenje prema onima koji su taj monstruozni zločin počinili. Srbija, jasno i nedvosmisleno, osuđuje taj užasni zločin, gnuša se onih koji su u njemu učestvovali i nastaviće da ih privodi pravdi", naveo je Vučić.

Istakao da je njegova odluka da kao predsednik Vlade Srbije ode u Srebrenicu "mnogo više od politike i mnogo više od bilo kakvih političkih igara, i od stavova, pritisaka, i onih da dođem, i onih da ne dođem".

"Moja obaveza je da se poklonim žrtvama, to je čin kojim se određujemo prema budućnosti. A ta – naša zajednička budućnost, nikako ne može da bude žrtvovana zbog bilo čije, lične ili nacionalne sebičnosti. Toga ne sme da bude među tolikim grobovima", poručio je Vučić.

Premijer je istakao da ovde samo odjekuje prosto pitanje: "Šta da uradimo da nam se ne ponovi?"

Naglasio je da mi želimo, da Vlada Srbije želi, da živimo sa Bošnjacima, da zajedno radimo i da počnemo da verujemo jedni drugima.

"Želim, u ime Srbije, dakle svima nama, i to najiskrenije, budućnost, i mislim da je to danas i najviše što možemo da učinimo za svu nesrećnu prošlost. Moja ruka je pružena, i ostaće takva bez ikakve politike i bez obzira na eventualnu kaznu ili nagradu", poručio je Vučić.

On je rekao da je to njegova dužnost i sveta obaveza i pred onima koji su stradali, i pred onima koji dolaze, da umesto njih žive.

"I jednima neka je večna slava, a drugima večni mir. Sve manje od toga bila bi uvreda i svim našim žrtvama"“, navodi se u pismu premijera Vučića. 

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво