DS: Srbija i građani moraju da imaju jasan stav prema Srebrenici

Demokratska stranka poručila je da Srbija i njeni građani imaju moralnu obavezu da se sa najvećim mogućim pijetetom odnose prema žrtvama zločina u Srebrenici.

Potpredsednica Vlade u senci DS-a Nataša Vučković rekla je da je uslov za pomirenje u regionu da Srbija i njeni građani imaju jasan stav prema onome što se dogovdilo u Srebrenici i da taj stav u svom politickom i građanskom ponašanju jasno iskazuju, prenosi Tanjug.

Vučković je, na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade u senci DS-a, rekla i da je DS podržala akciju nevladinih organizacija "Sedam hiljada", koja je bila planirana za sutra, jer je to, kako je rekla, bio građanski način izražavanja saosećanja sa zrtvama i njihovim porodicama.

Govoreći o neizglasavanju Rezolucije o Srebrenici u SB UN, Vučković je rekla da je to bio "diplomatski promašaj" naše države, jer nismo na vreme imali informacije da se takva akcija sprema.

"Da li će se trenutna pobeda, kako danas ocenjuju taj događaj, sačuvati kao pobeda ili će se pokazati kao Pirova pobeda, zavisi od procesa koji su neposredno pred nama", rekla je Vučković.

Ona je, govoreći o poseti nemačke kancelarke Angele Merkel, upitala šta tačno znači spremnost Vlade Srbije na kompromis o kojoj je govorila nemačka kancelarka.

"Šta taj kompromis podrazumeva i šta je tačno Angela Merkel pozdravila", upitala je Vučković, dodajući da se radi o komprosu u dijalogu sa Prištnom, ali da ostaje nejasno šta je dogovoreno i o čemu se tačno razgovaralo.

Navela je da je interesantno što sastancima sa Merkolovom nije pristustvovao ministar privrede, što govori o tome da ekonomske reforme nisu bile u srži razgovora za nemačkom kancelarskom.

Vučković kaže da DS podržava napretke u evropskim intergarcijama i otvaranje poglavlja, ali je istakla da je za to potrebno da Srbija ostvari određene političke preduslove.

Međutim, kako je navela, nakon posete Angele Merkel ostalo je otvoreno šta čini te političke preduslove Srbije treba da ispuni.

Ministar za evropske integracije Vlade u senci DS-a Zoran Lutovac rekao je da Srbija još nije spremna za otvaranje poglavlja, ni tehnički ni politički, podsetivši da Akcioni planovi za Poglavlja 23 i 24 još nisu završeni.

Lutovac je naveo da poruka Merkelove da je pitanje trenutka kada će biti otvorena poglavlja, ne znači da je Srbija spremna nego i da se od nas očekuje da u dogledno vreme ispunimo ono što smo obećali, a nismo uradili.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи