Читај ми!

Linta osudio usvajanje Rezolucije o Srebrenici u EP

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta osudio je usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Evropskom parlamentu, jer se u njoj, kako je naveo, jedan od brojnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije kvalifikuje kao genocid.

"Izdvajanje jednog zločina u odnosu na druge sigurno neće doprineti pomirenju između Srba i Bošnjaka, već će izazvati dodatno nepoverenje i nerazumevanje između ta dva naroda", piše u saopštenju Koalicije udruženja izbeglica, prenosi Tanjug.

Kako se ocenjuje, EP je propustio priliku da svojom Rezolucijom osudi sve zločine u Bosni i Hercegovini i na taj način doprinese smanjivanju podela i tenzija u Bosni i Hercegovini.

"Ako je zaista cilj pomirenje između Srba i Bošnjaka onda to pomirenje znači da su sve žrtve jednake i ničija nije manje ili više vredna i jednako boli one koji su izgubili svoje najmilije u građanskom ratu u Bosni i Hercegovini", smatra Linta.

Žali zbog činjenice da je inicijator Rezolucije o Srebrenici hrvatski poslanik Ivan Jakovčić i pozvao ga da, ako je principijelan i istinoljubiv političar, pokrene inicijativu da se u EP usvoji rezolucija kojom bi se osudili masovni zločini tokom i posle akcije "Oluja" 1995. godine.

Linta smatra da bi ta rezolucija trebalo da podseti da su hrvatske oružane snage pod komandom Janka Bobetka, Ante Gotovine i drugih hrvatskih generala tokom nekoliko dana pobile više od 2.000 srpskih zarobljenika i civila i proterale oko 220.000 krajiških Srba sa svojih vekovnih ognjišta.

Rezolucija, kako navodi Linta, treba da podseti i da su ubistva srpskih civila trajala neđeljama posle akcije "Oluja", tokom koje je uništeno, popaljeno i opljačkano oko 40.000 stambenih, privrednih i pomoćnih objekata na području Krajine.

Linta smatra da akcija "Oluja" predstavlja najveće etničko čišćenje koje se desilo na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata i da zato Jakovčić treba da traži da hrvatska vlada 5. avgust proglasi Danom sećanja na sve stradale na celoj teritoriji današnje Hrvatske, ističe se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи