Читај ми!

Reagovanja na posetu Angele Merkel

O reformama i evropskoj perspektivi Srbije, nemačka kancelarka razgovarala je i sa predstavnicima civilnog društva. Za podršku u otvaranju poglavlja koja se tiču ljudskih prava zamolio je i zaštitnik građana Saša Janković. I civilno društvo i zvaničnici i nemački mediji u pozitivnom tonu govore o poseti Angele Merkel Srbiji.

U prilog tome i ocena izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Makalistera koji u autorskom tekstu za "Frakfurter rundšau" kaže da je Srbija napravila napredak koji pre par godina mnogi ne bi mogli ni da zamisle.

Od nemačke kancelarke premijer se oprostio i na Tviteru.

"Zadovoljni smo posetom kanacelarke Merkel, njenom ocenom reformi koje sprovodimo i podrškom našem evropskom putu", piše na Tviteru.

Podršku čitaju i oni koji se najdirektnije bave evrointegracijama. Za njih je simboličan i trenutak u kome Merkelova dolazi, jer Evropu muče i druge brige.

"Kada vam nemački kanacelar ili predsednik vlade tako moćne države kao što je Nemačka, posebno u momentu kada se bave ogromnim problemima koje evrozona ima kao takva - pitanjem grčkog duga, kada vam kaže: računamo na Srbiju u EU,  to jeste nešto što nam je u ovom momentu bilo jako potrebno", kaže šefica pregovaračkog tima za evropske integracije Tanja Miščević.

Maja Bobić iz Evropskog pokreta u Srbiji misli da je jako dobro što poseta nije otakazana.

"Bilo je realno i moguće očekivati da u svetlu događaja u Grčkoj dođe i održi taj plan da poseti tri zemlje Balkana. Mislim da je to poruka da Nemačka jeste zainteresovana uprkos tome što nismo u vrhu evropskeagende ", navodi Bobićeva.

Na to koja je ključna reč pozitivnog tona, analitičari različito gledaju. Izjave date u Beogradu smatraju se, između ostalog, balansiranjem stava koji je Berlin imao prema dijalogu Beograda i Prištine. Stoga je, iz političkog ugla - ključna reč kompromis.

"Naglasila je spremnost za kompromis, a mi znamo da u EU ništa ne cene kao spremnost za kompromis, i sklapanje takvih dogovora u kojima svako nešto gubi da bi svi zajedno nešto dobili ", kaže Sonja Liht iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Iako kompromis brže lista stranice pregovaračkih poglavlja, nema tačnog datuma kada će prvo od njih biti i otvoreno. Za privredu i one koji znaju kako Nemci posluju, reč Angele Merkel je važna jer je vide kao žiranta za nemačka ulaganja.

"Ne može se očekivati ulaganje ijedne velike nemačke kompanije u Srbiju dok ne budu dobili sasvim precizne političke signale od političkog vrha da je u Srbiji stabilna i povoljna situacija, da ima perspektivu za duži period ", kaže nekadašnji ambasador u Nemačkoj Ivo Visković.

I predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja Ronald Zeliger ističe značaj političke situacije.

"Ako kancelarka izražava poverenje političkom situacijom u Srbiji to je sjajno ", kaže Zeliger.

Posetom nemačke kancelarke Srbiji posle četiri godine bave se i nemački mediji. Konstatuju da je to važan signal podrške za Srbiju i da je Vlada dobila pohvale za svoju politiku.

Obilazak regiona različito čitaju - od toga da Nemačka želi Balkan u Uniji kako zemlje ne bi potpale pod uticaj Rusije, preko stava da se uprkos situaciji u Grčkoj ne zaboravlja ostatak Balkana, do toga da će Nemačka morati da se uključi i pomogne u rešavanje rastućeg broja izbeglica koji putuju kroz Srbiju.

Napredak za Srbiju - zemlju kandidata za EU, koja je od zemlje nesigurne stabilnosti postala faktor stabilnosti i partner na Balkanu, naslov je i na nemačkom javnom servisu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи