Читај ми!

Janković zamolio Merkelovu za podršku u otvaranju poglavlja

Zaštitnik građana Saša Janković kaže da je nemačku kancelarku Angelu Merkel zamolio za podršku u otvaranju pristupnih poglavlja koja se tiču poštovanja ljudskih prava i sloboda, vladavine prava, pravne sigurnosti i pristupa građana pravdi.

Saša Janković je sinoć razgovarao sa nemačkom kancelarkom na večeri koju je priredio premijer Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Beta.

"Verujem da je to najefikasniji mehanizam za postizanje napretka u tim pitanjima koji za sada, prema mojim nalazima, izostaje", navodi se u izjavi ombudsmana.

Janković je naveo da se Angela Merkel posebno interesovala kako je u Srbiji uređen ustavni položaj, nezavisnost i odgovornost Zaštitnika građana, ali pre svega koliko se građani Srbije obraćaju ombudsmanu, na šta se najviše žale, koliko Zaštitnik građana ima saradnika i kako ta institucija rešava slučajeve.

Dodao je da je Nemačka jedna od retkih evropskih zemalja koja nema nacionalnog ombudsmana.

Tema razgovora bio je i značaj civilnog sektora.

"Istakao sam da Vlada organizacije civilnog društva treba da posmatra kao najvećeg saveznika na putu ka vrednostima koje je sama utvrdila kao politički cilj, ali i kao korektivni faktor neophodan u svakom stabilnom demokratskom društvu", izjavio je Saša Janković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво