Читај ми!

Nemački mediji: Pohvale za Srbiju

Poseta nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu, prva posle četiri godine, važi za signal podrške Srbiji - zemlji kandidatu za Evropsku uniju, pišu nemački mediji o ovoj poseti. Ističu da je srpski premijer Aleksandar Vučić dobio pohvale za svoju politiku i da se, kada je reč o Srbiji, ukupno radi o napretku.

Angela Merkel je u Beogradu potvrdila srpskom premijeru da "skoro sve radi ispravno, čak i pri škakljivim pregovorima sa bivšom srpskom provincijom Kosovo, čiju nezavisnost Beograd nije priznao", javila je nemačka televizija ARD o kancelarkinoj poseti, prenosi Tanjug.

ARD je preneo i njene reči o srpskoj spremnosti za kompromis "kako bi se postigla trajna i stabilna situacija".

"Napredak za Srbiju – zemlju kandidata za EU", javila je ova televizija, ocenjujući da se nekadašnja nemirna zemlja predstavlja sada, u nesigurnim vremenima, kao faktor stabilnosti i pouzdani partner na Balkanu.

"Privredne reforme koje je zemlja započela donose, doduše, bolne rezove u zaradama i penzijama, otpuštanja i zatvaranja nerentabilnih fabrika, ali takođe i redukovanje srpskog budžetskog deficita i rast", prenosi ARD.

Televizija navodi Vučićeve reči da tim merama "niko nije oduševljen niti zadovoljan", ali da će, "međutim, konačni rezultat biti mnogo bolji nego sa lakim merama, poput zaduživanja".

"Grčka je naš prijatelj, ali mi smo izabrali jedan drugi put i ja sam ubeđen da će on dati dobar rezultat za Srbiju", prenosi ARD Vučićeve reči i dodaje da Srbija sada, međutim, ima još jedan problem.

"To je rastući broj izbeglica, pošto ljudi iz kriznih oblasti Sirije ili Avganistana u sve većem broju beže preko Balkana i tu je Srbija zemlja u tranzitu, gde oko 1.000 izbeglica dnevno dolazi, između ostalog, preko Grčke", prenosi ARD i navodi da su ti brojevi iznenadili Merkelovu.

"...To znači da mi i ovim zemljama ovde moramo pomoći", rekla je nemačka kancelarka u Beogradu, prenosi ARD i navodi da joj je Vučić zahvalio kao ključnoj figuri pri stabilizaciji odnosa na Balkanu.

"Mi ne zahtevamo novac od Nemačke, a ni milostinju, već 'know-how'", prenosi televizija Vučićeve reči i navodi da sam Vučić u kabinetu ima dva nemačka eksperta i da uči nemački.

Kako nemačka televizija prenosi, šef srpske vlade je u bivšoj Palati federacije naglasio svoju odlučnost za nastavak evropskog puta, a Merkelova je obećala da će mu pri tome pomoći.

Nemačka kancelarka je, međutim, dodaje ARD, ostavila otvoreno pitanje kada će Srbija moći da računa da budu otvorena prva pregovaračka poglavlja.

Nemački mediji takođe javljaju da je Merkelova posetom Albaniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini htela da pokaže da se, uprkos stanju u Grčkoj, Balkan ne sme zaboraviti. Kada je reč o Srbiji, ukazuju i na tradicionalnu povezanost Srba i Rusa i ističu da su na srpskim televizijama sinoćni termini bili posvećeni kancelarkinoj poseti.

Dnevnik Rajniše post takođe piše o podršci Srbiji i zahvalnosti Angele Merkel srpskom premijeru za stabilnost u regionu, kao i njenoj pohvali visoke "spremnosti na kompromis Srbije u kosovskom pitanju".

List prenosi da je Vučić predstavio Nemačku kao najvažnijeg i najpouzdanijeg partnera i ponavlja da je rekao da Srbija želi da uči od Nemačke.

"Balkan tone u siromaštvo, neperspektivnost i represiju", ocenjuje politički magazin Špigel situaciju na Balkanu i navodi da je Merkelova tokom svoje posete želela da razgovara o masovnom bežanju u Nemačku i sprečavanju toga, ali i da se postavi trendovima autoritativnog državnog vođenja, pri čemu se, pre svega, pominje Makedonija.

"Onaj ko u Makedoniji kritikuje vladu, živi opasno", piše ovaj uticajni magazin i navodi da se Makedonija od nekadašnjeg političkog primera zemalja nastalih na tlu bivše Jugoslavije, sa dolaskom šefa vlade Nikole Gruevskog, 2006. godine, pretvorila u nešto drugo. "On je pretvorio zemlju u autoritarnu državu sa mafija-strukturama", ocenjuje ovaj magazin.

I magazin Štern piše da o podršci koju je Merkelova iznela Srbiji, posebno pri prevladavanju problema sa migrantima.

Poseta Angele Merkel Balkanu, odnosno Srbiji, bila je tema i regionalne štampe, pa tako Liberker nahrihten piše o podršci Srbiji u rešenju problema sa izbeglicama koje pristižu iz kriznih područja Sirije i drugih zemalja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво