Читај ми!

Srbija iskreni i otvoreni partner Nemačke

Susretom sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, nemačka kancelarka Angela Merkel završila je posetu Beogradu. Merkelova istakla da EU mora da vodi računa o zamoru građana u procesu evrointegracija. Premijer Vučić ispratio kancelarku na aerodrom.

Predsednik Tomislav Nikolić je nemačku kancelarku Angelu Merkel primio u Palati "Srbija", gde su razgovarale delegacije dveju zemalja.

Teme razgovora bile su proces priključivanja Srbije Evropskoj uniji, odnosi u regionu, ekonomska i bilateralna saradnja.

Nikolić je kancelarki poželeo dobrodošlicu, kao veoma dragom gostu, ističući da ona u veoma kompleksnim okolnostima uspeva da balansira odnos EU i Rusije, kao i da uspešno vodi svoju državu i ekonomiju, saopštila je predsednikova Služba za saradnju sa medijima.

Nikolić je rekao da je Srbija iskreno posvećena svom evropskom putu, da sprovodi reforme i očekuje od Nemačke da joj pomogne u tome.

"Građani Srbije osećaju zamor u vezi sa evrointegracijama i potreban je podstrek na tom putu", naglasio je predsednik.

Govoreći o regionalnoj saradnji, predsednik je rekao da su odnosi u regionu izvanredni.

"Mi smo ponosni na to, Srbija nije izvor nestabilnosti na Balkanu i mirno reaguje na provokacije", rekao je Nikolić i naglasio posvećenost rukovodstva Srbije da mladi žive mirno, kao i sve buduće generacije.

Predsednik je naveo da su i ekonomski odnosi dve zemlje izvanredni i da Srbija ne traži pomoć od Nemačke. Naveo je da je Nemačka jedan od najvećih donatora u Srbiji i da smo na tome veoma zahvalni.

"Sa nama možete da razgovarate kao sa iskrenim i otvorenim partnerom," naglasio je Nikolić.

Kancelarka Merkel zahvalila je predsedniku Srbije na iskrenim rečima, pohvalivši želje i napore Srbije da uđe u Evropsku uniju.

"Veoma je dobro to što ste rekli da je Srbija na čvrstom putu ka Evropskoj uniji i mi moramo da pazimo na zamor građana u evrointegracijama", rekla je Merkelova.

Govoreći o saradnji unutar Evropske unije, kancelarka je naglasila da postoji percepcija da se vodi rigidnija politika i da pojedine članice EU imaju drugačija shvatanja demokratije.

"Naša politika je postigla rezultate, mi smo uspeli da podstaknemo saradnju," naglasila je kancelarka Merkel.

Govoreći o bezbednosnim izazovima u Evropi, kancelarka je rekla da Nemačka nastoji da propaganda islamskih ekstremista ne destabilizuje region.

"Postoji opasnost da muslimanski ekstremisti utiču na muslimane u Bosni i Hercegovini i destabilizuju Evropu", kaže kancelarka.

Predsednik Nikolić ukazao je na činjenicu da Srbija predstavlja faktor stabilnosti u regionu, kao i na to da je Srbija na poziciji između Evrope i Rusije, što je ponekad dobro, a ponekad nije.

"Mi ne možemo da se odreknemo ni jednog ni drugog prijatelja i to je problem koji nastojimo da prevaziđmo", naglasio je Nikolić.

Merkelova je na kraju sastanka izrazila želju da sa predsednikom Srbije ponovo razgovara o situaciji na Balkanu jer, kako je rekla, predsednik Nikolić izuzetno dobro poznaje situaciju u regionu.

Sastankom sa predsednikom, nemačka kancelarka završila je zvaničnu posetu Beogradu. Premijer Srbije Aleksandar Vučić ispratio je Angelu Merkel na Aerodrom "Nikola Tesla", odakle je otišla u Sarajevo.

Premijer je, na svom Tviter nalogu, napisao da je Srbija zadovoljna posetom nemačke kancelarke.

"Zadovoljni smo posetom kancelarke Merkel, njenom ocenom reformi koje sprovodimo i podrškom našem evropskom putu", naveo je Vučić.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u Beograd stigla iz Tirane, juče oko 19 časova, a svečani doček priređen je ispred Palate "Srbija". Drugi dan posete započela je razgovorom sa predstavnicima civilnog sektora.

Merkelova je u Beogradu poručila da Srbija može da računa na podršku Berlina na putu ka Evropskoj uniji i da je pitanje vremena kada će prva pregovaračka poglavlja biti otvorena.

Kancelarka je naglasila da se naporima Srbije mora odati priznanje i da će Nemačka to ceniti i pozitivno oceniti. U razgovorima je istaknuto i da, pored različitog viđenja problema Kosova i Metohije, dve zemlje nemaju otvorenih bilateralnih pitanja.

Merkelova je pozitivno ocenila i reforme koje je Srbija preduzela i poručila da one daju prve rezultate, te da procene MMF-a vode u tom pravcu.

"Ljudi moraju da stežu kaiš, ali te mere daju prve rezultate, a u tom pravcu idu i procene MMF-a", rekla je Merkelova i dodala da to pokazuje da srpska privreda radi na dobroj osnovi.

Nakon razgovora sa premijerom, koji ju je dočekao na aerodromu, usledila je zajednička večera u vili "Bokeljka". Vučić je posle toga rekao da je kancelarka umela da poštuje ekonomske reforme koje je Srbija sprovela, koje našoj zemlji otvaraju vrata u svetu, a koje, kako je rekao, samo mi Srbi ne umemo da poštujemo.

Sumirajući utiske nakon večere sa Merkelovom, koja je trajala sat duže od predviđenog vremena, što je prilično neuobičajeno za kancelarku koja se uvek u minut drži planiranog rasporeda, Vučić je za Blic rekao da je to počast i za Srbiju i za njega lično.

"To je počast za Srbiju, ali i satisfakcija za mene lično, to jest potvrda da sam radio vredno i posvećeno, a neka mi se u Srbiji i dalje smeju i neka misle da ne znam šta radim", istakao je premijer.

Vučić je Merkelovoj poklonio knjigu o Nikoli Tesli iz ograničene serije, koja se ne može naći u slobodnoj prodaji.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво