Читај ми!

Šta je Nikolić pisao Putinu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u vreme pripreme britanske rezolucije o Srebrenici, u pismu predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, naveo da taj dokument vidi kao politički instrument čiji će konačni ishod oslabiti pozicije Srbije i ugroziti region, čak i kao opasnost od rata, piše "Politika".

Predložena rezolucija o Srebrenici nije u sredu usvojena u Savetu bezbednosti UN jer je Rusija uložila veto. Za rezoluciju je glasalo deset članica Saveta bezbednosti, a četiri su bile uzdržane.

Tražeći od Putina da upotrebi autoritet kako bi onemogućio da u Savet bezbednosti UN stigne tekst rezolucije koji je pripremila Velika Britanija, Nikolić je naveo da će, "ako ovom rezolucijom samo jedan, srpski narod bude osuđen za ni manje ni više jedini genocid svetskih razmera, napori Srbije, Vlade Srbije i moji lični da živimo kao dobre komšije, biti uzaludni", prenosi Beta.

U tom slučaju, "Balkan će biti na ivici novog rata", ukazao je Nikolić Putinu u pismu u koje je beogradska Politika imala uvid.

Predsednik Srbije je u pismu Putinu naveo da rezoluciju "vidi kao politički instrument čiji će konačni ishod biti slabljenje pozicije Srbije ugrožavanje stabilnosti regiona koja je stvorena uz veliki trud i zalaganje svih nas".

Velika je nepravda, neistinito i neodgovorno, piše dalje Nikolić, svoditi užase genocida na ratni zločin koji je počinjen u Srebrenici.

Presednik je podsetio da su u Srebrenici, blizu nje i u njenoj okolini muslimanske snage Bosne i džihadisti koji su im se pridružili hladnokrvno ubili hiljade srpske dece, žena i starih. Tada je sa zemljom sravnjeno 39 sela.

"Niko za to nije odgovarao, a samo u toj regiji pobijeno je skoro 5.000 srpskih civila. Kako onda za njih tražiti pravdu, ko će za njih podnositi nacrte rezolucije u Savetu bezbednosti UN? Sa teritorije Hrvatske i Kosova proterano je oko 500.000 Srba sa vekovnih ognjišta. Ko će za njih da predlaže rezoluciju SB UN?", upi‡tao je predsednik Srbije u pismu upućenom Vladimiru Putinu.

Nikolić je od predsednika Rusije tražio da se usprotivi postupcima koji se "usredsređuju na otvaranje starih rana, a ne na stvaranje osnove za bolju budućnost Balkana i istinskog pomirenja nacija koje su činile bivšu Jugoslaviju".

"Svima nam je potrebna blagovremena podrška mudrih i moćnih kako bismo uplovili u eru mira i razvoja", zaključio je predsednik Srbije, prenela je Politika.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се