Читај ми!

Srbija položila test

Poruke nemačke kancelarke Angele Merkel koje smo dobili osnažuju naš evropski put, kaže dekan Fakulteta političkih nauka Dragan Simić. Najavljeni odlazak premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenicu važna je poruka regionu da Srbija nastavlja sa polikom pomirenja, ocenio je Simić.

Dekan Fakulteta političkih nauka Dragan Simić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da su se pozitivne poruke Angele Merkel Srbiji očekivale.

"Većina pitanja je bila ranije dogovorena, ono što nas je iznenadilo jeste jedna opuštena atmosfera. Poruke koje smo dobili, ali i očekivali, osnažuju naš evropski put", kaže Simić.

Ističe da se prvi put dogodilo da jedan visoki nemački zvaničnik podrži mirovne inicijative koje dolaze sa srpske strane i da od posete Angele Merkel Beogradu možemo da očekujemo nekoliko važnih stvari.

"Prvo, njena reč ima težinu i to će ubrzati otvarenje poglavlja, ali za to je potreban i stav Bundestaga. I unutrašnje reforme će imati uticaja da se proces ubrza, što mi i očekujemo", napominje Dragan Simić.

Kaže da je jučerašnja rasprava o Rezoluciji o Srebrenici produbila podele u regionu.

"Veto na Rezoluciju je velika ruska diplomatska, ali i uspeh naše strane. Srbija sve vreme pokazuje da žali zbog svih žrtava", dodaje Simić.

Ističe da je Srbija sve vreme u delikatnoj poziciji jer s jedne strane, opredeljena je za evropski put, a s druge strane tradicionalno održava dobre odnose s Rusijom.

"Srbija treba da nastavi da se bori za proces pomirenja u regionu iako je ova Rezolucija unela lošu atmosferu u ceo taj proces. Traba istrajavati na putu pomirenja", objašnjava Simić.

Kaže da sve što se događalo povod Rezolucije pokazuje koliko je negativno uticala na proces pomirenja i dodaje da je najavljeni odlazak premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenicu hrabar potez i važna poruka regionu da Srbija nastavlja sa polikom pomirenja.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво