Читај ми!

Vučić u Potočarima – teška, hrabra i neophodna odluka

Premijer Aleksandar Vučić u subotu će predstavljati Vladu Srbije u Potočarima na godišnjici masakra u Srebrenici. Srpska javnost ocenjuje tu odluku kao tešku i hrabru, ali i neophodnu. Različite poruke upućuju zvaničnici iz BiH.

U senci posete nemačke kancelarke i rezolucije o Srebrenici ostala je odluka da premijer Aleksandar Vučić ode u Potočare.

"Kao predsednik Vlade predstavljam Republiku Srbiju u Srebrenici 11. jula", rekao je sinoć Vučić nakon sednice Vlade.

Teška, hrabra, neophodna – tako srpska javnost ocenjuje odluku premijera da ide u Srebrenicu.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht smatra da je Vučićeva odluka vrlo značajna. "Važno je to da premijer Srbije bude u Srebrenici i to sigurno ne odlazi u lakoj situaciji", kaže Sonja Liht. 

Profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković kaže da je "zadnje što treba da se dogodi" to da premijer u Potočarima doživi neku vrstu napada jer bi to dezavuisalo sve dobre želje i napore i ohladilo odnose u regionu. 

"Odlazak premijera Vučića bi imao dodatnu težinu tim pre što je on bio deo političke nomenklature devedesetih i njegov odlazak u Srebrenicu bi označio i raskid sa tim devedesetim godinama i politikom koja je tada vođena", ističe direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

Takvih raskida bilo je i ranije. Bivši predsednik Boris Tadić izvinjavao se više puta – prvi put pre deset godina. Pre pet razgovarao je sa "Majkama Srebrenice". Aktuelni predsednik Tomislav Nikolić takođe se izvinio zbog počinjenog zločina.

"Izvinjavam se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda počinio bilo koji pojedinac iz našeg naroda", rekao je Nikolić. 

Ipak, ono što se svim srpskim zvaničnicima iz Bosne i Hercegovine zamera jeste što zločin ne zovu genocidom. Tako i iz Srebrenice, u koju će premijer otići za tri dana
dve oprečne poruke od istog čoveka – predsednika opštine.

Ćamil Duraković u intervjuu za NIN Vučiću želi dobrodošlicu i poziva ga na kafu. Za Betu kaže biće dobar domaćin ako Vučić bude dobar gost.

"Ako nema priznanja genocida, nema ni iskrenog kajanja. Sada je na Vučiću da oceni na šta će svesti svoju posetu 11. jula – da li dolazi da prizna i pokaje se u ime srpskog naroda ili dolazi da nas ponizi i negira", rekao je Duraković.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić kasno večeras poručuje da dolazak Vučića ne smatra istorijskim jer su to činili i drugi zvaničnici Srbije. Iskorak bi, kaže, bio tek ukoliko bi srpski zvaničnici priznali genocid.

Za gosta iz Srbije u Potočarima neće biti dodatnog obezbeđenja jer se očekuje da sve bude u redu, tvrdi ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Uz srpsku, srebreničkim žrtvama pokloniće se članovi više od 80 delegacija. Odlukom Saveta ministara BiH, 11. jul proglašen je Danom žalosti na nivou cele zemlje.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво