Читај ми!

Angela Merkel stiže u Beograd

Nemačka kancelarka Angela Merkel stiže večeras u Beograd, gde će razgovarati sa najvišim srpskim zvaničnicima.

Merkelovoj će biti priređen svečani doček ispred Palate "Srbija", gde će je dočekati premijer Aleksandar Vučić. Posle susreta sa predsednikom Vlade Srbije planirano je i zajedničko obraćanje medijima.

Premijer Vučić uveren je da se Srbija i njena vlada svojim radom nisu obrukale i da su zalaganjem, odgovornošću i ozbiljnošću u merama koje sprovode pokazali da "imamo bar malo one nemačke doze discipline i preduzetništva".

U četvrtak će sa Merkelovom razgovarati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a predviđeni su i razgovori sa predstavnicima civilnog društva Srbije.

Predsednik Nikolić će od Merkelove zatražiti podršku za otvaranje poglavlja u procesu evrointegracija u toku ove godine.

Nikolić će u susretu sa Merkelovovm izraziti zadovoljstvo izuzetno dobrim bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, uključujući i privrednu saradnju, saopšteno je iz Službe za saradnju predsednika Republike.

"Predsednik će zatražiti od nemačke kancelarke podršku za otvaranje poglavlja i izraziti želju Srbije da pregovarački proces dobije veću dinamiku, uključujući i dinamiku otvaranja pregovaračkih poglavlja u toku ove i naredne godine", navodi se u saopštenju.

Tokom posete Merkelove na snazi će biti najviše mere bezbednosti. Poseta Merkelove biće, kako se očekuje, u znaku podrške evropskim integracijama Srbije i bez postavljanja novih uslova.

Prema Vučićevim rečima, tokom posete Merkelove Srbiji Nemačka će pre svega da insistira "na onome što je njena agenda, a to je nastavak dijaloga sa Albancima u Briselu i postizanja sporazuma po pitanjima koje je Nemačka postavila". On je dodao da je siguran da će Merkelova biti veoma zadovoljna ekonomskim reformama u Srbiji.

Kako je ranije rekao, Vučić očekuje da će Merkelova izneti teške reči o Kosovu i Metohiji i nekim drugim temama, ali i "najlepše moguće reči o srpskim reformama i ekonomiji".

Sama Merkelova je uoči puta u Beograd rekla da se otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU povezuje i sa napretkom u odnosima Beograda i Prištine, ali je ukazala i na napredak koji čine balkanske zemlje.

Merkelova će u Beograd doputovati iz Tirane, a planirano je da poseti i Sarajevo, uz poruku da je svim zemljama Zapadnog Balkana data pristupna perspektiva za EU.

"Verujemo da se samo tako mogu rešiti konflikti između tih zemalja. I pri svim teškoćama koje još uvek imamo, postoji napredak", ocenila je Merkelova.

"Mi smo zahtevali da Srbija i Kosovo razgovaraju jedno sa drugim", rekla je kancelarka. "Ono što pre više godina uopšte nije bilo moguće – da se u jednoj prostoriji sedi i pregovara – danas je moguće. Ima još veoma mnogo da se uradi, ali postoje zaista dobri znaci. I mi pritiskamo da se taj proces ubrza", rekla je Merkelova u video-poruci uoči posete.

Kada je reč o kompromisu, Merkelova ga očekuje i od Beograda, ali i od Prištine.

"Mi razgovaramo sa obe strane i obe strane hrabrimo. Za obe strane znači: samo ako se pri tom ostvari napredak, napretka će biti i u odnosu sa približavanjem EU", rekla je ranije Merkelova.

Od dolaska Merkelove, srpski političari ne očekuju nove uslove, a poslanici vladajuće većine u srpskom parlamentu njen dolazak tumače kao još jednu potvrdu podrške Nemačke Srbiji, navodeći da se posle te posete može očekivati napredak Srbije u procesu evropskih integracija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво