Vučić: Idem u Srebrenicu – pomirenje da, poniženje ne

Premijer Aleksandar Vučić rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da je Vlada Srbije jednoglasno donela odluku da on ode u Srebrenicu na komemoraciju i da je dobio garancije da rezolucija Velike Britanije neće biti usvojena u sadašnjem obliku.

Aleksandar Vučić je govoreći o tome što rezolucija o Srebrenici danas nije usvojena u Savetu bezbednosti UN rekao da Srbija tu vest ne doživljava kao pobedu, jer u Srebrenici nema pobednika, već samo žrtava koje zahtevaju poštovanje. Vlada je na današnjoj sednici jednoglasno donela odluku da premijer Vučić predstavlja Srbiju na komemoraciji u Potočarima.

Premijer je uveren da Savet bezbednosti ni sutra neće doneti rezoluciju o Srebrenici u sadašnjem obliku. Kako je naveo, lično je dobio takve garancije i dodao da misli da nema mogućnosti da dođe do promene u tom stavu.

Osim, kako je rekao, ako ne dođe do teksta koji ne bude ni nalik tekstu koji je do danas postojao.

"Smatramo da ta rezolucija za smisao nije imala pomirenje", rekao je premijer.

"To možemo da uradimo samo mi, pravoslavni i muslimani, Srbi i Bošnjaci, koji živimo na ovim prostorima", rekao je premijer. 

"Srebrenica i svako drugo, svako srpsko stratište, jeste pre svega prvo naš veliki greh, bol i opomena, opet nikom drugom nego nama, koji smo ovde omeđeni tim grobnicama", naveo je premijer.

Istakao je da Srbija ne likuje, kao što nije želela da licitira brojem žrtava niti da negira odgovornost za zločin.  

Predsednik Vlade je citirao Konfučija, koji je rekao: "Da je čovek spreman na pomirenje, ali se ne ponižava, hulja se ponižava, ali Srbija neće biti hulja..."

Istakao je da Srbija najiskrenije želi da pruži ruku svojim susedima i da im pomogne da uđu u dijalog, samo neće poniženje.

"Kao što smo rekli, pokazaćemo da imamo hrabrosti, odvažnosti i odlučnosti, po cenu ličnih karijera, suprotstavićemo se nekim od najvećih sila braneći otadžbinu, plavo-crveno-belu zastavu, da pokažemo da Srbiju niko ne može da gazi", naveo je Vučić. 

"Nema kolektivne krivice" 

Ukazao je da svaki zločin ima ime i prezime, i u Kravici, Bratuncu, Srebrenici, Jasenovcu, Jadovnu i svakom drugom mestu.

"Nema kolektivne krivice ni Srba, ni Hrvata, ni Bošnjaka", izjavio je premijer.

Ponovio je da rezolucija o Srebrenici nije bila u pravcu pomirenja i da je stoga Srbija i bila protiv nje, "a nismo i nikada nećemo biti protiv žrtava i nikada nećemo biti protiv Hrvata i Muslimana".

"Iskreno i sve molim da ne pokušavaju da ponize Srbiju – Srbija na to jedino nije spremna i to kao premijer neću dozvoliti."

Dodao je da su proteklih dana vođeni razgovori sa najvišim predstavnicima Ruske Federacije, razmenjene poruke sa predstavnicima Kine, razmenjena pismena sa svim članicama SB UN...

"Mislim da smo dobro i ozbiljno delovali i reakcija nekih drugih o tome dovoljno govori", zaključio je Vučić odgovarajući na pitanje od koga je dobio garancije da rezolucija ni sutra neće biti doneta.

Dodao je i da će Srbija uspeti da izbegne ono što "samo jedno pleme iz Ruande nije uspelo".

"Bili bismo jedini narod na svetu optužen za genocid, ali to se, kako večeras stvari stoje, neće dogoditi. I mi smo zahvalni svima koji su nam pomogli, i Kini, i Rusiji, i Venecueli, i Angoli, i mnogim drugima koji su se javljali i bili spremni da pomognu", istakao je Vučić. 

Ruski veto nema cenu 

Na pitanje novinara da kaže kolika će biti cena ruskog veta u Savetu bezbednosti na rezoluciju o Srebrenici, premijer je primetio da se zamalo kladio da će to pitanje biti postavljeno.

"Nikakve cene nema, niti nam je šta ko tražio, niti smo šta nudili. Mi ništa nismo nudili sem principa, sem poštovanja međunarodnog prava, odbrane od poniženja našeg naroda i naše zemlje. Moram da priznam da ruski partneri nisu tražili ništa od nas", rekao je Vučić.

Na pitanje da li postoje neki uslovi potrebni za njegov odlazak u Srebrenicu, Vučić je rekao da njega nikakvi bezbednosni uslovi ne zanimaju, ako je neko mislio na te uslove.

"Mene bezbednosni uslovi ne zanimaju. Bitno mi je šta o tome misle Ćamil Duraković, Majke Srebrenice i bošnjački član Predsedništva BiH", rekao je Vučić, uz opasku da će, naravno, organizatorima biti teško da pripreme njegovu posetu s obzirom na sve ššto je izrečeno ovih dana i na sve ššto se događalo.

Premijer je rekao i da je sramota blaga reč kojom bi mogao da okarakteriše izjavu reditelja Kokana Mladenovića da 5. oktobra nije bilo prolivanja krvi, ali da misli da je vreme da se to sada dogodi.

"Taj čovek (Mladenović) koji priziva na krvoproliće govori o sebi. Šta god da kažem bilo bi malo. Vi znate da imamo i političke predstavnike koji su prizivali ukrajinski scenario u Srbiji, a sada su u mišjoj rupi. Oni govore o sebi, ni o kome drugom", rekao je Vučić.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво