Tahiri: Udaljeni stavovi Beograda i Prištine o ZSO

Ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je da, iako je nakon poslednje runde dijaloga u Briselu ostvaren pomak, stavovi dve strane o Zajednici srpskih opština su još uvek udaljeni kada se radi o suštinskim pitanjima.

Edita Tahiri je, na predstavljanju Izveštaja kosovskog Instituta za lokalnu samoupravu pod nazivom "Asocijacija/Zajednica srpskih opština: dva naziva, dva cilja", rekla da se stav kosovske vlade zasniva na kosovskom ustava i zakonima, kao i na samom Briselskom sporazumu, prenosi Tanjug.

Dodala je da će neki od ciljeva ZSO biti promocija zajedničkih interesa opština članica ove zajednice, pružanje pomoći i podrške opštinama u rešavanju lokalnih pitanja, pružanje pomoći u poboljšanju kapaciteta radi boljeg upravljanja.

Međutm, kako je rekla, ZSO neće moći da donosi odluke u opštinama.

"Drugim rečima, Asocijacija ZSO ne može imati izvršna ovlašćenja zato što zakonima Kosova, ustavom Kosova, u našem političkom sistemu postoje dva nivoa izvršne vlasti - centralni i lokalni nivo. Naš zakon o lokalnoj samoupravi je jasan u tome da su izvršna ovlašćenja u opštinama ekskluzivno za opštine, i da se ona ne mogu se preneti na neki drugi nivo", napomenula je Tahiri.

Tahiri tvrdi da neće biti posebnog zakona o ZSO, već će se, kako kaže, koristiti model koji već funkcioniše na Kosovu, čije su članice opštine sa albanskom većinom.

Tahiri je ponovila da ZSO neće imati izvršni odbor, već će postojati odbor sa predsednikom i skupštinom.

Pošto se postigne sporazum o principima, osnivanju i funkciji ZSO sa srpskom većinom, uslediće faza izrade statuta kojeg će pripremiti upravljačka ekipa i kosovsko Ministarstvo za administraciju lokalne samouprave, rekla je Tahiri.

ZSO će, prema njenim rečima, moći da sarađuje sa ostalim zajednicama i moći će da ima svoje prihode.

Kosovska strana je, kaže Tahiri, odbila zahtev da u ZSO rade civilni službenici, zato što, kako kaže, nije reč o državnoj instituciji.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво