Читај ми!

Dačić: Važan dan za srpski narod, ne i sudbonosan

Srbija ne sme da likuje ukoliko se rezolucija o Srebrenici ne usvoji, ali ni da oplakuje svoju sudbinu ako se usvoji, kaže ministar spoljnih poslova Srbije ističe Ivica Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je šesta i konačna verzija rezolucije Velike Britanije o Srebrenici jedina zvanična verzija i da će se o njoj raspravljati na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u 16 časova po srednjoevropskom vremenu.

"Očekuje se da glasanje bude danas, mada može da se desi da bude odloženo za neki drugi dan", kaže ministar Dačić.

Ističe da Srbija nije pozvana da učestvuje na današnjoj sednici.

"Mi imamo primedbe i smatramo da Britanija nije odigrala pozitivnu ulogu u svemu ovome", ističe Dačić.

Kaže da je za srpski narod ovo važan dan, ali ne i sudbonosan.

"Postoje tri mogućnosti: da rezolucija bude prihvaćena danas, da bude odbačena ili da se glasa neki drugi dan", objašnjava Ivica Dačić.

Kaže, međutim, da očekivanja ne može da iznese u javnost iz diplomatskih razloga.

"Očekujemo da svi budu svesni posledica ako se rezolucija usvoji. Srbija ne sme da likuje ukoliko se rezolucija ne usvoji, ali ni da oplakuje svoju sudbinu ako se usvoji. Moramo da idemo dalje, jedino Srbija koja brani svoje nacionalne interese može da bude poštovana", ističe Ivica Dačić.

Kaže da će se Srbija radovati ako je cilj ove rezolucije pomirenje, ali dodaje da sam predlog rezolucije ne može da doprinese pomirenju.

"Ako ovim želi da se stvori pretpostavka za ukidanje Republike Srpske, moram da podsetim da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i ukoliko neko misli da će proći lako, da upozorim, Srbija će stajati na strani RS", kaže Dačić.

Objašnjava da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić pisao svim šefovima država stalnih članica Saveta bezbednosti UN, pa i britanskoj kraljici.

"Predsednik je pisao svim šefovima država stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i ne vidim zašto ne bi pisao i drugima. Kada je pisao kraljici Elizabeti, pisao je i španskom kralju", pojasnio je ministar Ivica Dačić.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво