Читај ми!

Britanija podnela konačan predlog rezolucije

Velika Britanija je Savetu bezbednosti UN podnela novu, šestu verziju rezolucije o Srebrenici, potvrđeno je RTS-u u Vladi Srbije. Kako RTS saznaje, ova verzija nepovoljnija je za Srbiju u odnosu na prethodni predlog. Ambasadori Saveta bezbednosti će o ovom dokumentu razgovarati na sednici koja je zakazana za utorak u 16 časova.

Kako javlja dopisnik RTS-a iz Njujorka, rezolucija je pooštrena u odnosu na prethodnu verziju u delu koji se odnosi na "negiranje genocida".

U rezoluciji se više ne pominju imena Radovana Karadžića i Ratka Mladića kao odgovornih za ratne zločine u Srebrenici, jer je sudski proces protiv njih u toku.

Savet bezbednosti UN sutra bi trebalo da razmatra britanski predlog rezolucije o Srebrenici.

Dogovoren je i poseban format za ovu rasravu – brifing na kojem će svoja viđenja događaja u Srebrenici predstaviti zamenik šefa UN Jan Elijason i princ Zeid, visoki predstavnik UN za ljudska prava.

Posle toga, uslediće komentari država članica, ali i šira rasprava, od koje je unapred odustala BiH, javlja dopisnik RTS-a. 

Da li će neka od članica Saveta bezbednosti prilikom eventualnog glasanja uložiti veto za sada nije poznato.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je prethodni predlog britanske rezolucije, suprotno argumentima te zemlje da cilja na pomirenje, samo produbio razlike i probudio tešške emocije u regionu.

Pored Britanije, svoj predlog, kao protivtežu, iznela je i Rusija, nakon čega je britanski nacrt pretrpeo više izmena i uključio i neke elemente ruskog predloga, ali je za Srbiju dokument ostao – neprihvatljiv.

Predsednik Vlade Srbije ukazao je da će biti dobro ako SB ne izglasa rezoluciju, a ako to ipak učini – da je "dobro što ćemo znati da Republika Srpska uvek i jedino možže da se osloni na Srbiju i da i mi imamo mnogo prijatelja, ali da u tešškim situacijama možžemo samo na sebe da računamo, na svoj narod i ni na koga višše".

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи