Читај ми!

U skupštinskom holu i o rezoluciji o Srebrenici

Poslanici SPS-a veruju da će SB UN odustati od usvajanja rezolucije o Srebrenici, uz napomenu da Srbija na najbolji mogući način štiti nacionalne i državne interese. Iz opozicije ukazuju da domaća diplomatija nije uradila dovoljno da taj dokument bude u interesu Srbije.

Dan uoči rasprave u SB UN o rezoluciji o Srebrenici, zamenik šefa poslanika SPS-a Đorđe Milićević rekao je novinarima u parlamentu da u ovom trenutku postoji više ishoda te sednice i da veruje da je moguće doći do kompromisnih rešenja, a to je odustajanje od njenog usvajanja.

Kako je objasnio, predložena rezolucija ne vodi istinskom regionalnom pomirenju, prenosi Tanjug.

"Ukoliko dođe do usvajanja tog dokumenta ili rezolucije, to neće biti dobra vest za Srbiju i to bi značilo nametanje rešenja. Neću se usuditi da komentarišem konačan ishod sednice", rekao je Milićević, navodeći da Srbija na najbolji mogući način štiti nacionalne i državne interese i da je pokazala posvećenost osudi svih zločina.

Prema njegovim rečima, Srbija poštuje integritet BiH, ali u skladu sa Dejtonskim sporazumom štiti i interese Republike Srpske.

Poslanica DS-a Aleksandra Jerkov navela je da je ta stranka svojom politikom i dokumentima koje je parlament doneo za vreme njene vlasti bila jasna da želi da vodi politiku pomirenja.

"Pitanje je šta u tim dokumentima zaista piše i šta će na kraju pisati. Nije svaki pokušaj da se govori o ratnim zločinima destabilizacija regiona. Mi smo vodili drugačiju politiku da o tim stvarima mora da se priča i da se zauzme stav, ma sa koje strane da su bili zločini s tim se moramo suočiti svi i to je način da se region stabilizuje", navela je Jerkov.

Šef poslanika SDS-a Marko Đurišić ukazuje na neaktivan stav Vlade Srbije i njene spoljne politike po pitanju tog dokumenta, navodeći da se nije potrudila da on bude pisan na način da bude u interesu Srbije.

"Bojim se da ta neaktivnost ili neznanje pre svega će nas dovesti u tešku situaciju u budućnosti", naveo je Đurišić.

Za poslanika Pokreta za preokret Janka Veselinovića, Srebrenica je samo povod za političku bitku između SAD i Rusije.

Smatra da je trebalo sudovi da pokažu ekspeditivnost i efikasnost kako bi bili osuđeni oni koji su te zločine počinili, a ne da to pitanje svake godine bude korišćeno u političke svrhe na Balkanu i na svetskom nivou.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара