Читај ми!

Joksimovićeva: Ne očekujem nove uslove Nemačke

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je za RTS da očekuje da će Angela Merkel tokom predstojeće posete pohvaliti Srbiju za ono što radi na planu unutrašnjih reformi i da ne očekuje nove uslove Nemačke. Uverena je da će Srbija do kraja godine sigurno započeti otvaranje poglavlja.

Osim razmatranja rezolucije o Srebrenici, nedelju će obeležiti i službena poseta nemačke kancelarke Angele Merkel regionu. U Beograd stiže za dva dana, u nedelji koja počinje grčkim "ne" poveriocima. 

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da ovakav ishod referenduma u Grčkoj nije bio najpovoljniji scenario zato što će morati da se redefinišu odnosi i unutar evrozone i EU.

"Imamo izizetno dobre odnose i sa Grčkom i sa grčkom vladom, ali se pokazuje da političke odluke koje nisu utemeljene u čvrstim ekonomskim argumentima teško mogu da donesu bolji život građanima i to je ono što nas kao vladu brine", rekla je Joksimovićeva.

Prema njenim rečima, pitanje je da li će Grčka moći da izbegne teške reforme koje su morale da počnu da se sprovode.

"Ako dođe do situacije da Grčka izađe iz evrozone, onda mora da se menja Lisabonski ugovor. Mora da se traži opcija kako da se ne izađe iz EU", rekla je Joksimovićeva.

"Mislim da perspektiva EU postoji. Mi smo na neki način kontrapunkt onome što se dešava u Grčkoj i kao zemlja kandidat pokazujemo visoku finansijsku disciplinu. Stavili smo fokus na javne finansije koje su izvor krize i nestabilnosti u Grčkoj. Mi sve radimo suprotno – da stabilizujemo našu ekonomiju", kaže Joksimovićeva i dodaje da je to veliki plus za Srbiju.

Odgovarajući na pitanje kakve poruke očekuje od posete Angele Merkel, ministarka kaže da Merkelova ne otkazuje posete i stavlja u fokus na region. Joskimovićeva očekuje da će Srbija biti pohvaljena za ono što radi na planu unutrašnjih reformi, na izvesnosti i stabilnosti koju produkuje, kako u ekonomiji tako i u regionalnoj stabilnosti.

"Za mene je ovo još važnija poruka u pogledu stabilnosti zemlje i otvaranja i davanja pozitivnog signala potencijalnim investitorima da dođu u Srbiju, a to je ono što je za nas ipak najznačajnije", rekla je Joksimovićeva.

Kad je reč o pregovaračkim poglavljima, to će na neki način biti vezano za nastavak implementacije Briselskog sporazuma i to, kako kaže, ne treba kriti.

"Mi smo se pokazali kao konstruktivna strana kojoj je stalo da dođe do dogovora uvažavajući naše interese, ali i obaveze koje imamo", rekla je ministarka. 

Prema njenim rečima, Nemačka je pokazala da nije samo Beograd bio taj koji je nešto prolongirao. U poslednja tri-četiri meseca došlo je do pokazivanja da je Beograd bio taj kome je zaista stalo do dogovora.

"Očekujem da ćemo do kraja godine sigurno započeti otvaranje poglavlja. Da li će to biti poglavlje 35 ili ćemo ići na 23 ili 24, želim da građani znaju da mi, nezavisno od visokih političkih tema, imamo pripremljene izveštaje za brojna poglavlja i sve što Srbija treba da radi u procesu evrointegracija, mi radimo", rekla je Joksimovićeva.

Ponovila je da ne očekuje nove uslove već da Srbija bude pohvaljena kao zemlja kandidat koja pokazuje odgovornost, pragmatičan pristup i fokus na javnim finansijama, na unutrašnjim reformama.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво