Reagovanja u Srbiji na referendum u Grčkoj

U reagovanju na rezultate referenduma u Grčkoj poslanik SNS-a Aleksandar Jovičić kaže da je Cipras prijatelj Srbije, iako ne postoji saglasnost po pitanju ekonomskih mera. Teško je rešiti krizu bez reformskih procesa, smatraju u SPS-u. Pokret socijalista ocenio da je to pobeda nove Evrope dok šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović kaže da je to trijumf nad nehumanim merama štednje.

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Jovičić izjavio je da je premijer Grčke Aleksis Cipras prijatelj Srbije i da ćemo sa njim uvek imati dobre političke odnose, iako nismo saglasni po pitanju ekonomskih mera.

"Grčki narod odlučuje o svojoj sudbini. Mi ćemo sa premijerom Ciprasom uvek imati dobre političke odnose, iako se ne slažemo u ekonomskim merama", rekao je Jovičić Tanjugu, podsetivši da će Cipras uskoro posetiti Beograd.

Jovičić je, međutim, ocenio da su "najbedniji" oni koji i posle rezultata referenduma u Grčkoj, koji je pokazao da je većina Grka odbacila predlog međunarodnih poverilaca, pokazuju neodgovornost time što su protiv ozbiljnih mera koje će ozdraviti srpsku ekonomiju.

"Upravo oni koji su lopovlukom uništili Srbiju, poput Borislava Stefanovića, Bojana Pajtića, Borisa Tadića i ostalih, kojima danas smeta odgovorna politika. Oni koji su opljačkali Srbiju i osiromašili njene građane danas su protiv odgovornih i ozbiljnih ekonomskih mera i misle da mogu na šeretluk da dobiju nešto u budućnosti. To govori najbolje o njima i da su spremili još prevara za srpski narod", naveo je Jovičić.

On je dodao da će, bez obzira na one koji su simbol uništenja Srbije, ozbiljnost i odgovornost na kraju pobediti i da će Srbija biti ekonomski zdrava i moderna država. 

Pobeda grčkog premijera Aleksisa Ciprasa je pobeda nove Evrope, ocenio je direktor Pokreta socijalista Bratislav Jugović, po objavljivanju rezultata referenduma.

"Sve pobede druga Ciprasa, pa i ova, snažan su udarac ljudožderskom kapitalizmu i nova nada za život po meri dostojanstvenog čoveka", istakao je Jugović u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Prema njegovim rečima, ishodom referenduma u Grčkoj poslata je poruka da partije istinske levice treba da deluju snažno i ujedinjeno i da istaraju u nameri da se stvori svet u kome su banke u funkciji razvoja, a ne u funkciji stvaranja dužničkog ropstva čineći siromašne siromašnijima, a bogate bogatijima.

"Grčki narod je danas doneo odluku da cela Evropa mora biti dostojanstvena", napisao je Jugović i istakao da "tamo gde je civilizacija nastala, tamo je danas civilizacija pobedila".

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović izjavio je da je pobeda grčkog premijera Aleksisa Ciprasa na referendumu trijumf nad nehumanim i katastrofalnim merama štednje i ucenama koje su nametnute grčkom narodu, i rađanje nove Evrope solidarnosti i jednakosti.

"To je pobeda Evrope koja se vraća svojim izvornim korenima i koja neće dozvoliti da ljudi koji nisu birani odlučuju o budžetima nacionalnih država i o tome na koji način će se sprovoditi poreska politika", rekao je Stefanović.

Stefanović je rekao da još mnogo teškoća čeka grčku vladu, ali da je koncept MMF-a i politika štednje prema ovom delu Evrope na uštrb građana, koji sprovodi i srpska vlada, doživeo ogroman poraz.

Zamenik šefa poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević izjavio je da će Grčka teško prevazići krizu bez reformskih procesa.

Milićević je rekao da je referendum, koji je pokazao da je većina Grka odbacila predlog međunarodnih poverilaca, unutrašnje pitanje Grčke, da je najvažnije da ta zemlja nađe rešenje za krizu.

"Najvažnije je da se nađe rešenje za krizu i mi im želimo da u tome uspeju, ali lično mislim da je veoma teško doći do željenih rezultata i do realizacije postavljenih ciljeva bez reformskih procesa", rekao je Milićević.

Rezultat grčkog referenduma je na izvestan način dezavuisanje vladajuće nemačke ideologije štednje i budžetske discipline u Evropi, a od načina na koji Nemačka odluči da odgovori na ovaj izazov, zavisi dalja sudbina Grčke i evrozone, ocenio je programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Nikola Jovanović.

"Jedna mogućnost je da se naprave određene koncesije Grčkoj u eventualnom trećem paketu pomoći, ali verovatnija opcija je da će Nemačka sada gurati Grčku iz evrozone, kao kaznu za raspisivanje referenduma i prošlonedeljno napuštanje pregovora", rekao je Jovanović.

Grčki premijer Cipras je dobio snažnu podršku na referendumu, tako da ostaje jedini mogući sagovornik u eventualnim daljim pregovorima sa EU, smatra Jovanović.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво