Читај ми!

Božović: Predlog za zaštitu građana od velikog poreza

Demokratska stranka predala je u Skupštini grada Beograda svoj predlog rešenja kako da se građani zaštite od ogromnih poreza na imovinu, a predsednik beogradskog odbora DS Balša Božović kaže da će ta stranka u septembru predložiti dugoročno rešenje kroz novi zakon o porezu na imovinu.

Balša Božović je novinarima ispred Starog dvora, gde su bili i posalnici Demokratske stranke i predsednici gradskih opština iz te stranke, rekao da DS predlaže da se van snage stavi gradska odluka o formiranju i utvđivanju gradskih zona koje utiču na visunu popreza na imovinu, kao i izmenu odluke koja se odnose na visinu stope poreza za ovu godinu koju je usvojio Grad Beograd, prenosi Tanjug.

"Na taj način, gradski organ za izdavanje poreskih rešenja može, uz saglasnost stranke, da izmeni poresko rešenje i da za 2015. donese rešenje za građane za istu nepokretnost kao i rešenje za 2014. godinu", rekao je Božović navodeći da predsednik vlade i vlada može da predloži skupštini da se u ovoj godini ne povećavaju porezi na imovunu.

"To su dva rešenja koje DS i mi kao predstavnici građana danas nudimo i pružamo ruku i gradonačelniku i predsedniku vlade", kaže Božović i navodi da DS i SNS mogu da se optužuju u nedogled ali da od tih međusobnih optužbi građani nemaju nikakvu korist.

Božović je najavio da će na jesen DS predložiti dugoročno rešenje kroz donošenje novog zakona o porezu na imovinu, ali i naveo da se danas moraju zaštiti oni koji danas imaju problem da plate porez za 2015. godinu, s ozbirom na smanjenje plata i penzija i poskupkljenja.

Poslanica DS Nataša Vučković rekla je novinarima da se poslanicima te stranke svakog dana obraća sve veći broj očajnih građana koji ne mogu da plate "astronomske iznose poreza na imovinu".

"Ono što je očigledno, u nekim slučajevima se radi takoreći o nekoj novoj vrsti nacionalizacije s ozbirom da ne postoji nijedan instituiconalni put na koji građani mogu da se bore protiv ovako visokih iznosa poreza na imovinu", rekla je Vučković.

DS, kako je navela, smatra da ovo nije stranačko pitanje nego pitnje iza koga moraju da stanu svi kojima je interes građana stvarno važan.

Najavila je da će DS predlažiti da se donose novi zakon o porezu na imovinu kojim će se predvideti smanjenje poreskih stopa, kao i da poreski kredit na osnovu koga se umannuje porez ukoliko vlasnih živi u svom stanu bude jednak za sve i iznosi 50 odsto.

"Predložićemo da se uvaži broj članova domaćinstva koji žive u jednom stanu, to je kriterijum koji je ukinut poslednjim izmenama zakona i predložićemo drugačiji nacicn obračuna poreske osnovice i za zemljište i za nekretnine", rekla je Vučković.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali poručio je povodom predloga Demokratske stranke, da je ta stranka trebalo ranije da vodi računa o građanima i da sadašnja gradska vlast pokušava da sanira posledice koje su ostale nakon njihovog neodgovornog rukovođenja gradom. Na to je večeras reagovao Božović, rekavši da je Mali umesto da razgovara o rešavanju problema građana koji ne mogu da plate preveliki porez na imovinu odlučio da se "brani neistinama".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи