Читај ми!

Varnice na političkoj sceni Vojvodine

Iako su vrućine, u Vojvodini je izgleda zahladnelo, i to među kolaicionim partnerima. Bojan Pajtić i Ištvan Pastor komunicirali su preko medija. Obojica iznenađeni izjavama drugog. Da li će Vojvođani uskoro na birališta?

Nakon 15 godina političkog braka, partneri su u krizi. Iznenađenje postupcima na obe strane. Bojana Pajtića čudi ponašanje Saveza vojvođanskih Mađara i najava Ištvana Pastora da će izbore raspisati po savesti.

"Ne bi me to ni iznenadilo, da deo naših koalicionih partnera postupi prema nalogu Aleksandra Vučića, ali to moraju da učine onda, ne mogu reći da raspisuju prema svesti", rekao je lider DS-a.

Sa druge strane, Pastora iznenađuje to što se Pajtić iznenadio. Neće da se pravda.

"Zar treba čovek da objašnjava da neku odluku donosi po savesti? A po čemu treba da je donosi? Zašto je gospodinu Pajtiću to iznenađujuće, ja ne znam. I mene to strahovito iznenađuje i u suštini i on treba da kaže po čemu donosi odluke, ako ih ne donosi po savesti", odlučan je Pastor.

Retoričke varnice su samo dramatizacija, a ne suština, uveren je analitičar Dejan Vuk Stanković. Izborna je godina, i izbora u Vojvodini će neminovno biti.

"Pajtić insistira na proleću sledeće godine, jer u simboličkom smislu to znači da je Vlada izdržala ceo mandat, što je bolja početna pozicija nego ukoliko bi izbore zakazivali u trenutku kada o tome odlučuju drugi", objašnjava Stanković.

Da li će se na birališta u martu iduće ili novembru ove godine, Stanković smatra da će odlučiti najjači. Podseća, takva je praksa.

"Godine 2011. imali ste zahtev SNS-a da se raspišu vanredni republički izbori, a odgovor DS-a je bio: 'U redu je vaš zahtev, ali o tome odlučujemo mi'. Mislim da se bližimo takvoj situaciji", tumači Stanković.

Signal da će se na glasanje možda pre proleća, mnogi su pronašli u sastanku premijera Aleksandra Vučića i drugog Pajtićevog saborca, lidera LSV-a Nenada Čanka.

"Moram reći, na moju žalost, ovo je prva vlada sa čijim premijerom sam imao prilike da razgovaram i koji Vojvodinu smatra sastavnim delom republike Srbije", rekao je Čanak.

Ta izjava tumačena je i kao "kaparisanje" Čanka za postizbornu koaliciju, no analitičari bi o tome tek posle glasanja. Trenutnu situaciju vide šarenoliko- od sitne bračne trzavice do konačnog razvoda braka.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи