Читај ми!

Šta Angela Merkel donosi Beogradu

Nemačka kancelarka Angela Merkel posetiće sledeće sedmice Srbiju, uz još neke zemlje regiona. Gotovo da je izvesno da će u okviru tog političkog događa, koji već unapred nailazi i na očekivanja i na strepnje, pomešane sa špekulacijama i komentarima, težište njenih razgovora biti na potrebi kompromisa, fer dogovora i otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja Beograda i Brisela.

Premda Kancelarska služba još uvek nije ništa saopštila o njenoj poseti, u Nemačkoj, uprkos tome, nema puno govorkanja o tome sa kakvim "ponudama" Angela Merkel dolazi u Beograd, prenosi Tanjug.

Nemačkim političkim analitičarima je, naime, jasno da ona za Srbiju nema nikakve nove zahteve i da kancelarka, poznata po tome što "štedi vreme", toliko da čak i u Kinu putuje tek na dan-dva, ne bi u ovom trenutku, usred dramatine grčke krize, ni dolazila u Beograd da Srbija ne pokazuje napredak.

Merkel je, pre par dana u Berlinu, bez pominjanja bilo kakvih konkretnih termina i obavezujućih rečenica, dala naslutiti takav pravac posete: najavila je, jasno, da u Srbiji želi da razgovara o temi otvaranja pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom.

Govoreći spokojno o poseti koja se na Balkanu očekuje nespokojno, nemačka kancelarka je, prilikom susreta sa kosovskim premijerom Isom Mustafom, podsetila da su je i srpski i albanski premijeri pozvali i da, pri tom, još nije bila u Bosni i Hercegovini, pa će sada, eto, posetiti region i videti kako ljudi tamo žive.

"Mi imamo veliki interes da pokažemo da je nama taj region važan. Zato smo proššle godine i inicirali Konferenciju o Zapadanom Balkanu'', rekla je Merkel i podsetila da je Nemačka bila među prvim zemljama koje su priznale kosovsku nezavisnost.

''Mi smo se sve vreme od priznanja do danas trudili da se politički procesi, upravo s pogledom na Srbiju, tako normalizuju, da bi mi zaista mogli da kažemo da ceo razvoj situcije ide u dobrom pravcu'', rekla je Angela Merkel.

Kancelarka je dodala da je u ovom momentu "faza napetosti, u kojoj se, takođe, i druge tačke saradnje sa Srbijom i razgovori sa Srbijom održavaju".

"Neki problemi još nisu rešeni. Mi smo bili jedinstveni da se određeni razgovori moraju voditi intenzivno, pošto je, naravno, dalji razvoj tog pitanja, kako za Srbiju, tako i za Kosovo, od velikog značaja u vezi sa (njihovim) približavanjem EU'', rekla je Merkel.

Navela je da se u slučaju Kosova radi o Sporazumu o asocijaciji, a u slučaju Beograda o otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja i da će, prilikom posete Srbiji, imati mogućnost da sa odgovornim zvaničnicima o tome razgovara.

Kada je reč o kompromisu, Merkel ga očekuje i od Beograda, ali i od Prištine.

"Mi razgovaramo sa obe strane i obe strane hrabrimo. Za obe strane znači: samo ako se pri tom ostvari napredak, napretka će biti i u odnosu sa približavanjem EU", rekla je Merkelova, povodom svoje posete Balkanu, za koju se analitičari slažu da će biti ozbiljna.

O tome kako se pregovara sa Angelom Merkel, ozbiljnom konzervativkom, za koju važi da vlada uspešno, tehnokratski bez puno emocija, vođena idejom razuma, verovatno, najbolje zna sam srpski premijer Aleksandar Vučić, za kojeg takođe važi da ima dobre odnose sa njenim moćnim i uticajnim savetnikom za spoljnu politiku Kristofom Hojzgenom, čovekom kojem Merkel veruje.

Pored tih relacija i dobrih odnosa, postoji i politička računica koja pokazuje da je Merkel u vreme bivšeg srpskog predsednika Borisa Tadića znala da pokaže političku nemilosrdnost u slučaju Srbije, sa dobrim pokrićem i valjanim argumentima.

Upravo stoga nemački analitičari ukazuju da u ovom trenutku u kome EU "vidi" samo Grčku krizu, kancelarkine posete Srbiji ne bi bilo da nije njene procene da je Srbija napredovala u dobrom pravcu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи