Читај ми!

Poslanici o Zakonu o hipoteci

Poslanici Skupštine Srbije završili su načelni pretres izmena Zakona o hipoteci, a rad bi trebalo da nastave u ponedeljak, kada će razmatrati amandmane na taj zakonski predlog. U nastavku današnjeg rada, članovi Vlade odgovaraće u parlamentu na pitanja poslanika.

15.25 - Završena rasprava o izmenama Zakona o hipoteci

13.00 - Poslanici Demokratske stranke kritikuju predložene izmene Zakona. 

12.10 - Ministar Dušan Vujović obrazlaže izmene Zakona o hipoteci.  

10.20 - Sednica Skupštine počela postavljanjem poslaničkih pitanja.

Opozicija je tokom rasprave za predložene zakonske izmene ocenila da su ih pisale banke, kako bi bila olakšana mogućnost da se građanima uzmu nekretnine ukoliko ne budu u stanju da plaćaju kredite. Raspravu je obeležila polemika šefa poslanika DS Borislava Stefanovića sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem i poslanicima SNS, prenosi Tanjug. 

Ministar Dušan Vujović je, predstavljajući poslanicima nova zakonska rešenja, rekao da predložene izmene Zakona o hipoteci treba da dovedu do reafirmacije vansudskog postupka namirenja iz vrednosti dobijene prodajom hipotekarne nepokretnosti.

Vujović je istakao da je to glavni oblik realizacije, pogotovo u slučaju hipotekarnih kredita na kuće, na lizing automobile i slične stvari.

"Praksa je da to u svetu uglavnom uopšte ne ide na sud, nego se rešava vansudskim izvršenjem na koje svi pristaju u prehtodnoj fazi dobijanja tih instrumenata", rekao je Vujović.

Ministar je naveo da se novim zakonskim rešenjima eksplicitno navodi da hipotekarni poverilac ima prava na vansudsku izvršnu hipoteku i da može svoje namirenje da izvrši bilo sudskim, bilo vansudskim putem.

Prema njegovim rečima, usvajanjem predloženih izmena unaprediće se opšti uslovi poslovanja na tržištu u Srbiji i obezbediti bolja zaštita svih kreditora i poverilaca, ali i dužnika.

"Dužnici moraju da budu u situaciji ne da im je hipoteka upisana na silu i da su oni robovi, nalaze se u dužničkom ropstvu, nego da tačno znaju koja prava imaju i na koji način mogu da ih štite", naveo je ministar finansija.

Prema njegovim rečima, Srbija će moći da privuče prave velike investitore tek kada oblast vlasništva, uključujući i hipoteke, uredi na način koji je uobičajen u svetu.

Takođe, omogućava se poveriocima, naročito kod udruženih zajmova, da odrede jedno lice koje će se starati o njihovim pravima i obavezama i da se otvori jedan račun na koji idu sva sredstva od prodaje hipotekarne vrednosti.

Poveriocima se omogućava i da biraju formu ugovora, pogotovu u slučaju hipoteke, a Vujović je dodao da su konkurencija i transaparentnost ključni za realizaciju ovog zakona.

Oštra polemika demokrata i naprednjaka

Šef poslanika DS Borislav Stefanović izjavio je da su predložene izmene Zakona o hipoteci pisale banke i da država vodi računa samo o oligarhiji i krupnom kapitalu, na šta je ministar finansija Dušan Vujović oštro reagovao, navodeći da Vlada Srbije nije eksponent banaka, niti predstavnik bankarske oligarhije.

"Sa indignacijom odbijam takav rečnik. Nisam deo vaše kampanje, sačuvajte to za medije, a ne za parlament. Mi se bavimo posledicama, ne uzrocima, ovim zakonom rešavamo probleme koji su se nagomilali tokom prethodne vlasti", odgovorio je ministar Vujović šefu poslanika DS.

Polemika je počela nakon što je Stefanović rekao da je država brižna prema kreditorima i da su u ovoj državi kreditori i banke "u svemu sveta krava" i da to pokazuje i predloženi zakon.

"Vlada Srbije, po meni, a to se vidi po ovom zakonu, brine samo o oligarhiji i krupnom kapitalu. Samo pričate o kreditorima, poveriocima, a ne o dužnicima. Banke su pisale ovaj zakon", rekao je Stefanović, dodajući da vlast nastavlja sa ranijom praksom - da se banke spašavaju parama građana.

"Zašto nastavljate sa tom praksom? Nedavno je dat kredit biznismenu bliskom vlasti, a svi znamo da nema šanse da se taj kredit vrati, jer mu je firma u katastrofalnom stanju. Nastavljate sa lošom praksom, dajete svojim drugarima kredite, olakšavate naplatu hipooptekarnih zaloga, a posle to građani plaćaju", naveo je Stefanović, koji tvrdi da vlast predloženim izmenama apsolutno izlazi u susret zahtevima poslovnih banaka.

Ministar je najavio da će vlada u naredna dva-tri meseca izaći sa planom rešavanja kredita koji su u problemima i da je trenutno u toku procena kvaliteta aktive banaka, ističući da se nada da se situacija sa Razvojnom bankom Vojvodine, Univerzal bankom i Agrobankom više neće ponoviti u budućnosti.

Stefanoviću je odgovor stigao i od poslanika SNS, koji su podsetili da su upravo demokrate omogućile uzimanje kredita bez valjanih garancija, na primer u slučaju RBV, Agrobanke i drugih, a koji su garantovani "šupama".

Zahtev za održavanje vanredne sednice, 12. u ovoj godini, podnela je Vlada Srbije, koja je zatražila i da poslanici premijeru i članovima njegovog kabineta postavljaju poslanička pitanja.

Postavljanje poslaničkih pitanja, prema Poslovniku o radu parlamenta, predviđeno je svakog poslednjeg četvrtka u mesecu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи