Stojanović i američki kongresmen o formiranju ZSO

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović rekao je posle sastanka sa američkim kongresmenom Eliotom Engelom da su razgovarali o svim temama koje danas najviše interesuje, ali i pritiskaju Srbe na Kosovu.

Stojanović je novinarima u Prištini kazao da je sa američkim kongresmenom razgovarao o dijalogu Prištine i Beograda u Briselu, formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) kao i o bezbedonosnim pitanjima koja opterećuju život Srba na Kosovu, prenosi Beta.

"Verujem da je tokom sastanka izrečeno mnogo toga što Eliot do sada nije čuo i da će sada imati malo drugačiju sliku o našem životu i o našim problemima. Istkao sam da je za nas centralna tema formiranje ZSO i nadležnosti koje će ta zajednica imati. Rekao sam da mi insistiramo da to budu izvršna ovlašćenja i da u oblastima koje su danas kičma našeg života, od obrazovanja, zdravstva do prostornog i ruralnog planiranja i ekonomskog razvoja, da to bude nešto što je u našoj nadležnosti i da u tome zadržimo ekskluzivno pravo", pojasnio je Stojanović.

On je rekao da veruje da je američki kongresmen bio iznenađen određenim podacima kada je čuo tokom sastanka, kao na primer, kako su se donosile odluke u prošlosti, što u sudovima, što u nekim ustanovama.

"Eliot je podržao sve ono što je izrečeno, a to je da mi kao narod ovde na Kosovu treba da ostvarimo sva svoja prava i da ukoliko bilo ko drugačlije govori, ili drugačije radi nije u pravu, kao i to da će zapravo postojati puna podrša u tome da se Srbi osećaju normalno i da ostvaruju sva svoja prava. Da ovde ravnopravno sa svima ostalima grade svoju budućnost", rekao je Stojanović.

On je ocenio da je u poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine u Briselu bilo pomaka naročito u vezi telekomunikacija i naglasio da je važno da se, pred neku narednu rundu dijaloga, završi priča oko Specijalnog suda.

Prema njegovoj oceni time što bi se u Prištini završila priča oko formiranja Specijalnog suda i pregovaračke delegacije bi bile mnogo relaksiranije da donose neke nove odluke koje su itekako važne. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво