Читај ми!

Britanci izmenili rezoluciju o Srebrenici?

Premijer Aleksandar Vučić potvrdio je da mu je uručena nova, izmenjena varijanta britanske rezolucije o Srebrenici, u koju su uneti elementi ruske rezolucije.

Aleksandar Vučić je rekao da nije stigao da pročita dostavljeni predlog rezolucije.

"Rekli su mi da je stigla, samo sam dobio dve rečenice, nisam stigao da je pogledam, bukvalno sam video samo naslovnu stranu", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja na konferenciji za novinare posle sednice vlada Srbije i Mađarske u Budimpešti.

Premijer kaže da će vrlo pažljivo proučiti tekst rezolucije i dodao da je malo realno da ide u Savet bezbednosti UN u Njujorku 7. jula, kad se o njoj bude raspravljalo, jer u Srbiju stiže kancelarka Nemačke Angela Merkel.

Vučić je novinarima u Budimpešti, odgovarajući na pitanje da li sada može da se govori o pobedi Srbije budući da je najnoviji predlog zapravo treća verzija rezolucije, odgovorio da ne može tako da se kaže.

"Radimo svoj posao, pažljivo ću proučiti tekst, pa ćemo imati našu reakciju", rekao je Vučić.

Dodao je da bi, ukoliko bude bilo tehničkih mogućnosti, možda i otišao na sednicu SB UN, ali je dodao da je to veoma teško jer Merkelova 8. jula dolazi u Srbiju.

Zbog toga, smatra, nije baš realno da ode u SB UN, ali ističe da Srbija radi ono što može da zaštiti svoje interese.

"Pažljivo ću proučiti taj tekst", rekao je Vučić i objasnio da je tekst stigao u Ministarstvo spoljnih poslova, da ga je lično dobio u putu i da mu to nisu uručili Mađari, niti imaju veze sa tim.

Za sada se zna da je novi britanski tekst donekle ublažen i da sadrži pojedine elemente ruske rezolucije kojom se osuđuju svi zločini počinjeni u nekadašnjoj SFRJ. Ipak, i dalje se naglašava da genocid u Srebrenici ne sme da se negira. 

U prvoj varijanti, britanskom rezolucijom je osuđen zločin počinjen nad Boššnjacima u Srebrenici, koji je označen kao genocid.

Ruskom rezolucijom osuđuju se "najteži zločini koji zabrinjavaju međunarodnu zajednicu kao celinu, a koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji nad osobama različitog etničkog porekla i veroispovesti".

Beogradski Blic saznaje da je u novom tekstu ublažen deo na koji je premijer Vučić imao primedbu, a koji se odnosio na seksualne zločine, prenosi Tanjug. U novom tekstu britanske rezolucije sada piše da su seksualne zločine činili svi učesnici u konfliktu, a naglašeno je da postojanje genocida ne sme da se negira.

Sarajevski mediji su objavili izjavu ambasadora Velike Britanije pri UN Metjua Rajkrofta da London neće povući svoj nacrt rezolucije o Srebrenici bez obzira na to što je Rusija predložila svoju verziju nacrta.

Rajkroft je u pisanoj izjavi Dnevnom avazu naveo da Ujedinjeno Kraljevstvo radi na rezoluciji koja će biti "u spomen žrtavama genocida u Srebrenici i onih koji su propatili na svim stranama u ratu".

"Ona treba da ohrabri dalje korake prema pomirenju u BiH. Rezolucija će afirmisati našu odlučnost da sprečimo genocide, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine", tvrdi britanski ambasador pri UN.

Tri moguća scenarija 

Analitičari smatraju da je novi tekst pokušaj da se usaglase dve rezolucije, ruska i britanska, kako bi se izbegla mogućnost da neka od stalnih članica Saveta bezbednosti uloži veto.

"Sama činjenica da je Britanija izmenila znači da nije bilo saglasnosti u Savetu bezbednosti. Sada će se ići na dodatne konsultacije da se usaglase dve rezolucije i od njih napravi jedna, ili će se pojedinačno glasati za obe, a u tom slučaju će druga strana uložiti veto", smatra bivši ambasador Dušan Spasojević.

Ipak, analitičari ističu da je malo verovatno da se stavovi Britanije i Rusije usaglase, jer Britanija i dalje insistira na genocidu u Srebrenici, a Rusija na osudi svih zločina. U takvoj situaciji moguće je da se neće glasati ni o jednoj rezoluciji, već će tačka biti stavljena predsedničkim saopštenjem čiji će sadržaj biti prihvatljiv za sve.

"Oni će verovatno izbeći da zaoštre odnose na jednom pitanju koje je relativno minorno da se ne bi ugrožavale šanse za razgovor o drugim pitanjima. Najverovatnije da će ili pokušati da jedni druge nadmudre, ili da odustanu od same konfrontacije i da se izvuku predsedničkim saopštenjem koje spasava obraz svima i kupuje vreme da se to pitanje stavi na dnevni red u nekom drugom trenutku", kaže diplomata Vladislav Jovanović.

Dačić pisao Savetu bezbednosti 

S druge strane, beogradske Novosti pišu da je šef srpske diplomatije Ivica Dačić juče uputio pismo Savetu bezbednosti u kojem poziva članice tog tela Ujedinjenih nacija da ne glasaju za britansku rezoluciju o Srebrenici.

Srbija smatra da bi usvajanje te rezolucije bilo štetno i moglo da destabilizuje region, navodi se u pismu.

U pismu u koje je taj list imao uvid, Dačić piše da bi usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici bilo nepotrebno, štetno i izavalo bi nesagledive i dugotrajne negativne posledice po proces stabilizacije u BiH, ali i na prostoru čitavog Zapadnog Balkana.

Dačić naglašava da se Zapadni Balkan suočava sa novim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama na koje lideri naroda regiona treba da pronađu nove odgovore.

"Međutim, nacrt ove rezolucije koji je izrazito loše osmišljen i tempiran, prošlošću se bavi na način koji ne pomaže u suočavanju regiona sa potrebama sadašnjosti i budućnosti i neće doprineti da se proces saradnje i pomirenja ohrabri, ojača, olakša i ubrza", naveo je Dačić.

Ukazao je da o tome najbolje svedoče strasti koje je u regionu izazvala sama najava "podnošenja ovakve neizbalansirane rezolucije, bez odgovarajućih transparentnih konsultacija sa svim zainteresovanim stranama".

Dačić u poruci naglašava da Srbija odaje poštu svim žrtvama sukoba na prostoru bivše SFRJ i da je čvrsto uverena da naša sećanja o aktivnosti čiji je cilj da se prošlost ne zaboravi treba da budu isključivo u funkciji pomirenja i promocije regionalne saradnje i dobrosusedstva.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво