Читај ми!

Dijalog u Briselu između dogovora i interesa

U poslednjoj rundi pregovora Beograda i Prištine u Briselu nije bilo dogovora ni o jednom pitanju. Nije poznato kada se može očekivati nastavak dijaloga. Visoka predstavnica Federika Mogerini kaže da se sada razmišlja kako i šta dalje. Premijer Vučić ističe da je nemoguće ići ispod norme Briselskog sporazuma, ali da Priština misli drugačije.

Posle dugih sati pregovora, nešto pre dva ujutro, pokazalo se da razlike ni ovaj put neće biti prevaziđene. O energetici i mostu u Mitrovici nije bilo napretka, ali premijer Vučić kaže da je dogovor o telekomunikacijama i ZSO bio vrlo blizu.

"Nismo se saglasili oko jedne važne stvari jer smo mi mislili da je nemoguće ići ispod norme Briselskog sporazuma, Albanci su mislili drugačije. Plašim se da su došli da ne potpišu. Mi smo bili spremni da potpišemo, ali oni nisu želeli. Ali, besmisleno je igrati se igara ko je kriv, jednostavno viđenja su nam različita", rekao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Premijer kaže da, prema Briselskom sporazumu, Zajednica mora imati najmanje ona ovlašćenja koja imaju i same opštine, kao i urbano planiranje, nadzor u oblasti obrazovanja, zdravstva. Ali Priština to nije prihvatila, a potpis nije stavljen ni na već gotov sporazum o telekomunikacijama.

"Oko telekomunikacija smo uspeli da sačuvamo imovinu 'Telekoma', uspeli smo da dobijemo fiksne telefone sa lokalnim pozivima iz Gračanice i Mitrovice sa 011 za Beograd i obrnuto 038 za Prištinu. Uspeli smo da dobijemo digitalni multipleks 1 i multipleks 2, i naše TV kanale, sve to smo uspeli, ali to, nažalost, nije potpisano", dodao je Vučić.

Kosovski premijer Isa Mustafa kaže da sva četiri sporazuma treba da budu u paketu. Glavni problem za njega su ovlašćenja ZSO.

"Postigli smo napredak u nekim delovima dogovora o ZSO, ali i dalje ima detalja u kojima se ne slažemo. Pre svega, o prirodi same Zajednice, i da li će imati izvršna ovlašćenja. To je nemoguće jer je u suprotnosti sa zakonima i ustavom Kosova", rekao je Mustafa.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je u saopštenju posle sastanka navela da je dogovor bio vrlo blizu, ali da na kraju ipak nije bio postignut. Dodala je da će sada razmisliti o sledećim koracima.

Ključno pitanje je kako će dijalog biti nastavljen i kada će se premijeri naći ponovo u zgradi spoljnopolitičke službe EU.

U Briselu nema najava mogućeg nastavka, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u Evropskom parlamentu da je na posrednicima da izaberu model.

"Danas je prištinska delegacija u Berlinu, imaju razgovore u Nemačkoj. To je tema o kojoj će se vrlo ozbiljno pričati u Briselu. Sigurno je da dijalog nema alternativu. Mi ćemo nastaviti dijalog, ali ćemo braniti naše nacionalne i državne interese", kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Diplomatski izvori u Briselu kažu da bi bilo poželjno da do nove runde dođe tokom jula, kako bi bilo dovoljno vremena za odluku o otvaranju prvih poglavlja tokom jeseni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара