Читај ми!

Poslanica Bundestaga: Kosovska vlada sastavljena od kadrova OVK

Poslanica partije Levica Sevim Dagdelen rekla je u nemačkom parlamentu da je kosovska vlada sastavljena od kadrova bivše OVK i da u "senci tenkova Bundevsera (nemačke vojske)" ove godine ponovo deluje teroristička OVK i terorizmom pokriva susedne zemlje, među kojima je i Makedonija.

"Kosovo je postalo region u Evropi, odakle je u međuvremenu za terorističku Islamsku državu regrutovan najveći broj boraca i to pred očima NATO i vašeg Bundesvera. Mislim da Nemačka ne sme dalje da podržava velikoalbanski nacionalizam OVK i terorističke centre poput Kosova...", rekla je ova mlada levičarka, turskog porekla, u diskusiji u Bundestagu (parlamentu) o zahtevu vlade i NATO da se nemačkoj vojsci za još godinu dana na Kosovu odobri 45 miliona evra sredstava, preneo je Tanjug.

Dagdelen je u svom govoru 19. juna za koji je dobila aplauz poslanika Levice, pročitala i deo vladinog dokumenta o sredstvima za "podršku razvoju stabilnog, demokratskog, multietničkog Kosova" i, podsećajući da je Bundesver 16 godina na Kosovu, rekla da nijedan od tih ciljeva nije ni približno ostvaren.

Ukazujući da je Kosovo siromašna zemlja Evrope sa korumpiranim sistemom, Dagdelen je rekla da su upravo "manjine, poput Roma i Srba" u stotinama hiljada napustile taj region.

Podsetila je da je bivši kancelar Gerhard Šreder (u čije vreme je NATO bombardovao Srbiju, odnosno, SRJ) jednom rekao da je to bombardovanje bilo protivno međunarodnom pravu.

"Pitam vas koje ste konsekvence iz toga izvukli", rekla je Dagdelen i dodala da je Bundesver na Kosovu kao posledica tog narušavanja međunarodnog prava i da on, kao i nemačka spoljna politika, tamo nije nikada imao neutralnu ulogu.

"Ona je rekla da nisu potrebni nemački vojnici na Balkanu koji će osiguravati kršenja međunarodnog prava, već povratak međunarodnog prava, "pošto samo to može biti baza za miran suživot u Evropi".

Dagdelen je naglasila da dupli standardni nemačke politike moći i "lečenje povreda" međunarodnog prava neće stvoriti trajni mir u Evropi i apelovala na povratak međunarodnog prava i mirovne spoljne politike, poput one kakvu je vodio bivši nemackci kancelar Vili Brant, kako nikada više sa nemačkog tla ne bi krenuo rat.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво