Kirbi: EU dobra za Srbiju

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi ocenio je da je dobro što Srbija napreduje na putu ka EU, jer je članstvo mogućnost da ima dobre odnose sa susedima.

Kirbi je, govoreći polaznicima edukativnog mentorskog programa za mlade studente menadžere Američke privredne komore u Srbiji, rekao da je živeo u više zemalja EU, koje su između sebe imale nesavršene odnose, koji su se promenili ulaskom u Uniju, prenosi Tanjug.

"Kada uđete u EU to je mogućnost da imate bolje odnose sa susedima. Granica između Francuske i Nemačke gotovo da više ne postoji. To je u interes Srbije, i naravno i našem", poručio je Kirbi.

Ambasador SAD je rekao da vidi da je Srbija zainteresovana da ima dobre odnose sa susedima i da u tome napreduje, što pokazuju dela u odnosima sa Albanijom, Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom, kao i Hrvatskom.

Što se BiH tiče, Kirbi je ocenio da su odnosi daleko bolji nego što su bili, ukazujući na činjenicu da je srpskom premijeru prva poseta bila upravo Sarajevu.

Takođe je istakao da su odnosi sa Hrvatskom, i pored svih trzavica, danas bolji nego što su bili ranije.

Kirbi je, s tim u vezi ukazao i na dijalog Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, Beograd je grad u koji žele da dođu ljudi iz susedstva, dodajući da je to kosmopolitiski grad koji svakog treba da dočeka dobrodošlicom, jer je to i u interesu privrede.

Govoreći o svom radu u Srbiji, Kirbi je rekao da mu je zadatak da govori šta bi bilo dobro za zemlju, i da je, kada je došao, pokuša da radi na poboljšnaju odnosa sa SAD, koji nisu, kada je stupio na dužnost, bili u saglasnosti sa dugom tradicijom dobrih odnosa, koji su postojali čak i za vreme komunizma.

Ambasador SAD se osvrnuo i na problem bele kuge, rekavši da pokušava da uverava da je neophodno stvoriti takvu ekonomsku situaciju povoljnu mladima da se osećaju da imaju budućnost u Srbiji i stavraju porodice, jer je pad nataliteta loš po zemlju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво