Читај ми!

Formiran Parlamentarni forum za energetsku politiku

U Skupštini Srbije formiran je Parlamentarni forum za energetsku politiku Srbije, na čijem čelu je predsednica skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Aleksandra Tomić.

Aleksandra Tomić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, posle konstitutivne sednice tog formuma, rekla da će se ta neformalna poslanička grupa baviti pitanjem energetske politike Srbije, prenosi Tanjug.

Time bi se važni problemi i izazovi rešavali na adekvatan način i građanima bi se približila tema energetike.

"Srbija je mala država, ona je okružena velikim promenama pogotovo u energetskoj politici. Smatrali smo da treba da oformimo jednu neformalnu poslaničku grupu koja će otvarati sve teme koje se odnose na kompletnu energetsku politiku Srbije", kaže Tomićeva.

Dodaje da će forum razmatrati sve zakonske predloge koji dolaze u parlament, a koji se odnose na poboljšanje investicionog ambijenta kako bi što više domaćih i stranih investitora ulagalo u energetski sektor.

Tomić navodi da na jednom mestu žele da otvore vrata za sve međunarodne organizacije, stručna udruženja, akademsku javnost, civilni sektor, medije, univerzitetske ustanove, poslanike, ministarstva, nadležne institucije.

Predsednica skupštinskog Odbora poručila je da postoji želja da se zajednički pokrene saradnja i sa lokalnim samoupravama, ali i razmena informacija i znanja sa državama u regionu, EU i svetu.

Navodi da takav forum postoji i u Evropskom parlamentu, čini ga 100 poslanika, a bazira se na temama koje se odnose na obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost.

Tomić je rekla da je forum usvojio plan akrtivnosti i rada i da će u naredna dva meseca aktivno sarađivati sa lokalnim samoupravama, otvarati različite teme kao što su energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije, projekti u vezi sa gasom, cenom struje kao socijalnom kategorijom.

"Inženjerstvo u Srbiji treba da pomogne na svim strateškim projektima koji očekuju Srbiju", kaže Tomić, i dodaje da forum ima podršku svih ministara u Vladi Srbije i da je potpredsednica vlade Zorana Mihajlović uputila pismo podrške.

Tomićeva kaže da će forum imati i podršku Agencije za energetiku, Komisije za zaštitu konkurencije, Nemačke agencije za razvoj GIZ, Američke privredne komore, kao i udruženja iz Italije, Nemačke, Austrije.

Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović, rekla je da to ministarstvo ima odličnu saradnju sa Odborom sa energetiku i poslanicima, i najavila da će u buduće na kvalitetan način da predstavlja poslanicima šta radi u oblasti energetike.

Mirjana Filipović je rekla da očekuje još intenzivniju saradnju kako bi se svi projekti iz eneregetike približili kako lokalnoj samoupravi tako i svim zainteresovanim insitucijama, ali i investitorima.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Branko Kovačević, koji je u nadzornom odboru EPS-a, rekao je da je zadatak EPS da pokrene srpsku privredu i razvoj. "Tek onda možemo da sarađujemo i takmičimo se sa svetom", poručio je Kovačević. 

Cilj Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije je da okupi ključne aktere u sektoru energetike kako bi se omogućila kavlitetena komunikacija i razmena ideja i mišljenja o svim aktuelnim pitanjima iz te oblasti.

U tom forumu su poslanici Zoran Babić, Veroljub Arsić, Branislav Blažić, Ivan Bauer, Vladimir Orlić, Marjan Rističević, Ivana Dinić, Goran Ćirić, Veroljub Matić, Dragan Jovanović, Ninoslav Stojadinović, Nebojša Petrović i Ivan Jovanović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво