Читај ми!

Tači očekuje dogovor Beograda i Prištine

Hašim Tači, kosovski ministar inostranih poslova, uveren je da će u dijalogu Beograda i Prištine biti rešena sporna pitanja i potpisan sporazum o telekomunikacijama i energetici, kao i o formiranju Zajednice srpskih opština.

Hašim Tači se u izjavi bečkom dnevniku Standard založio za uspostavljanje suda koji bi trebalo da rasvetli optužbe protiv boraca OVK, prenosi Tanjug.

"Pitanje nije da li će sud biti formiran ili ne. Već se radi o tehničkim detaljima kako da dobijemo zakon. Parlament i vlada rade na prevazilaženju tih detalja", rekao je Tači.

Sedam poslanika Demokratske partije Kosova prošlog petka glasalo je protiv promene Ustava.

Tači je rekao da će razgovarati sa svojim poslanicima i ponuditi garancije na teme koje oni dovode u sumnju, kako bi osigurali da ustavni predlog bude prihvaćen.

Povodom današnje runde dijaloga u Briselu, Tači je izrazio očekivanje da će elektromreža na severu Kosova biti predata u ruke kosovske administracije.

Standard ocenjuje da je malo primenjeno od dogovora u aprilu, pre dve godine kada su se Beograd i Priština dogovorili o integraciji većinski Srbima naseljenog severa Kosova.

List naglašava da je i kosovska strana odugovlačila proces, između ostalog u pitanju je početak pregovora EU sa Srbijom.

Pre 8. jula, kada nemačka kancelarka Angela Merkel treba da poseti Beograd, kako ističe Standard, treba da se postigne novi sporazum. Međutim o sadržaju su još mnoga pitanja otvorena.

Viši istraživač Austrijskog instituta za spoljnu politiku Vedran Džihić očekuje da će zbog toga pre leta biti dogovoren samo "blagi sporazum" sa dugim rokovima.

"Nešto će morati da prezentuju jer je i EU potreban uspeh", naglasio je Džihić.

Standard ukazuje da je škakljivo pre svega uspostavljanje Zajednice srpskih opština, jer se Priština plaši da bi ona, ako dobije izvršna ovlašćenja, mogla ugroziti celovitost Kosova, dok Srbija insistira na tim nadležnostima.

Ekonomski je bitno i jezero Gazivode, koje se nalazi na teritoriji centralne Srbije i Kosova, dodaje dnevnik ukazujući da je Beograd protiv potpune integracije elektrana na jezeru pod kosovsku administraciju, zato što bi time snabdevanje Srba na severu Kosova zavisilo od Prištine.

Nerešeno je i pitanje Parka mira, ukazuje list, dodajući da pozitivnije deluje oblast telekomunikacije, a i dogovoreno je ukidanje skupih osiguranja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи