Читај ми!

Razgovori u Briselu bez dogovora

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena je bez dogovora Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio da dve delegacije nisu postigle dogovor ni o jednom pitanju. Delegacije Beograda i Prištine, predvođene premijerima Aleksandrom Vučićem i Isom Mustafom, učesvovale su u novoj rundi dijaloga u Briselu uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena je bez dogovora posle, 17 sati razgovora. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je novinarima da dve delegacije nisu postigle dogovor ni o jednom pitanju.

Razgovori u Briselu su jutros počeli najpre odvojenim sastancima visoke predstavnice EU za spoljnu politiku sa delegacijama Beograda i Prištine, a zatim i trojnim sastankom. Srpski premijer je, posle tog razgovora, rekao da očekuje dug i težak dan u Briselu.

Razgovori delegacija Beograda i Prištine prekinuti su oko 17 časova zbog obaveza visoke predstavnice EU Federike Mogerini, a nastavljeni su oko 20.30. Mogerini je popodne učestvovala na samitu EU-Kina.

Šef Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je za RTS da je potpuno jasno da su prištinski predstavnici na razgovore došli da se ne dogovore i da pokušavaju da se izvuku odgovornosti za činjenicu da nisu bili spremni da ozbiljno razgovaraju.

Đurić kaže i da je atmosfera sve vreme bila napeta, da je bilo teških reči i provokacija. Kaže da je prištinska strana čak razmišljala i da napusti razgovore, ali da su ostali pod pritiskom.

Kako navodi, jedino se o Zajednici srpskih opština ozbiljno razgovaralo, a kada je reč o ostalim temama Priština pokušava da razgovara o statusu Kosova, a srpska strana nije došla da razgovara o tome.

Đurić je izjave Ise Mustafe ocenio kao deo taktike, jer Priština želi da izbegne krivicu za eventualni neuspeh razgovora.

Kako je naveo, sve dok ne bude finalizovan dogovor o Zajednici srpskih opština, neće govoriti o detaljima. Ipak, Đurić ističe da, ako nešto bude dogovoreno, "imaćemo više za Srbe nego što imamo danas".

Navodi i da će srpska delegacija istrajati do kraja uprkos teškoj razmeni argumenata, nekada i na ivici provokacije i u neprimerenom tonu.

"Mi se nećemo obeshrabriti i predati, borićemo se za naš narod i za snažnu ZSO", poručio je Đurić.

Kosovski premijer Isa Mustafa tvrdi da su dve strane u dijalogu Beograda i Prištine znatno približile stavove u vezi sa Zajednicom srpskih opština.

"Napravili smo priličan napredak", rekao je Mustafa novinarima u pauzi dijaloga.

Rekao je da se tokom današnje runde razgovaralo o dva dokumenta, od kojih se jedan odnosi na ZSO, a drugi na telekomunikacije.

"Ja se nadam da ćemo do kraja ove runde postići sporazum o sva četiri pitanja koja su na dnevnom redu", rekao je Mustafa.

Na stolu su, kao i prošle sedmice, četiri krupna pitanja: Zajednica srpskih opština, telekomunikacije, energetika i "Park mira" na mostu koji povezuje severni i južni deo Kosovske Mitrovice.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da predstojeći razgovori u Briselu neće biti ni laki, ni jednostavni, da naša delegacija na dijalog uvek ide sa dobrom verom i nadom u rešenja, mada rešenja ne zavise samo od nas.

Premijer je rekao da ne može da prognozira ishod nove runde, ali da nema dileme da će se boriti za svoju zemlju i za naš narod na Kosovu i Metohiji.

U Briselu danas nisu želeli da komentarišu da li bi eventualni značajan napredak u najnovijoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, koja je upravo u toku, mogao da navede Evropsku komisiju da preporuči otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije i EU, prenosi Tanjug.

Uoči danjašnjeg sastanka premijera Vučića i Mustafe, drugog za sedam dana, pojavile su se procene da bi Federika Mogerini mogla da preporuči otvaranje poglavlja za Srbiju ukoliko bi bio postignut dovoljan napredak.

Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič objasnila je novinarima u Briselu da načelno Mogerinijeva i ne daje takvu preporuku, već Evropska komisija.

Mogerinijeva je, kao posrednica u dijalogu, u stalnom kontaktu kako sa nadležnim telima Komisije tako i sa predstavnicima zemalja članica, koje redovno obaveštava o napretku u razgovorima, ali i o situaciji na terenu, ali da ne daje preporuke, dodala je Maja Kocijančič.

"Situacija je jasna, Srbija je zemlja kandidat koja je otpočela pregovare i čeka se otvaranje poglavlja i to je to", rekla je Kocijančičeva i podsetila da, prema uobičajenoj proceduri, preporuku daje Komisija, a zatim zemlje članice o tome odlučuju u Evropskom savetu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво