Dačić: Ne tražimo veto na rezoluciju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija ne traži veto na rezoluciju o Srebrenici koja treba da se nađe pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali da će sve zemlje biti obaveštene o stavu da taj dokument ne doprinosi pomirenju u regionu.

"Sve što se radi na tom polju, ne treba da bude kontraproduktivno, već da podstakne dalji proces regionalnog pomirenja", rekao je Dačić novinarima u Nikincima, prenosi Beta.

Ministar je rekao da je Vlada već obavestila stalne članice Saveta bezbednosti UN o tom svom stavu, a obavestiće i ostale zemlje.

Dačić je rekao da se članice Saveta bezbednosti još konsultuju o toj rezoluciji koju priprema Velika Britanija.

Govoreći o problemu sa migrantima, Dačić je rekao da sve veći broj migranata iz ratom zahvaćenih područja zahteva jedinstven odgovor čitave Evropske unije i da je u tom pogledu Srbiji potrebna pomoć.

"Mi činimo sve što je u našoj moći i stalno pratimo situaciju", rekao je Dačić, komentarišući odluku Mađarske da zbog migranata podigne ogradu duž granice sa Srbijom.

Dačić je rekao da to podseća na neka stara vremena, ali da odluka Mađarske nije usmerena protiv Srbije i bilateralnih odnosa dve zemlje, već je njen pokušaj da reši problem.

"Ipak jeftinije bi bilo da smo uveli jedinstveni elektronski nadzor na granicama, nego pravljenje ograde", kazao je Dačić.

U selu Nikinci kod Rume održana je konferencija za novinare Komesarijata za izbeglice povodom projekta Regionalnog stambenog zbrinjavanja.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport koji je tim povodom u Nikincima, složio se s Dačićem u stavu da je pitanje migranata problem svih zemalja članica EU.

Devenport je najavio da će zbog velikog priliva migranata uskoro sa zemljama regiona biti organizovan poseban sastanak.

Devenport je rekao da je delegacija EU u stalnom kontaktu s predstavnicima Vlade Srbije, da prati stanje i da nastoji da pomogne koliko može.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво