Читај ми!

Istraživanje: Vučić treba da ide u Srebrenicu

Premijer Aleksandar Vučić bi trebalo da prisustvuje komemoraciji žrtvama zločina u Srebrenici, smatra 64 odsto ispitanih građana Srbije, pokazalo je istraživanje Agencije "Faktor plus".

Prema tom istraživanju, 38 odsto ispitanika reklo je da bi premijer Vučić trebalo da prisustvuje komemoraciji povodom 20. godišnjice zločina u Srebrenici 11. jula, jer bi time dalje podstakao proces međunacionalnog pomirenja između Srba i Bošnjaka i otvorio prostor za dobrosusedske odnose Srbije i BiH, prenosi Tanjug.

Njih 26 odsto smatra da bi premijer trebalo da otputuje u Srebrenicu, ukoliko mu ne bude uskrađeno gostoprimstvo, dok 21 odsto njih smatra da Vučić ne treba da prisustvuje toj komemoraciji jer nema sličnih poteza sa bošnjačke strane.

Stav po tom pitanju nema 15 odsto ispitanih građana.

Inače, građani Srbije osuđuju srebrenički masakr, ne smatraju ga zločinom genocida, ali istovremeno prepoznaju dobru nameru u gestu premijera da putuje u Srebrenicu, pokazalo je istraživanje "Faktora plus" koje je predstavljeno na konferenciji za novinare.

Više od polovine ispitanika, 54 odsto, osuđuje masovni zločin iz jula 1995. u Srebrenici, 28 odsto je reklo ne, jer nije bilo zločina, dok je 18 odsto njih navelo da nema stav o tom pitanju.

Prema istraživanju, 70 odsto ispitanika je reklo da ne smatra da je zločin u Srebrenici zločin genocida, jer ne veruje presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde, dok je 21 odsto njih reklo da veruje, jer je to potvrđeno tim institucijama.

"'Građanstvo Srbije dosledno osuđuje srebrenički masakr, ne smatra ga zločinom genocida, ali istovremeno prepoznaje dobru nameru u gestu premijera da putuje u Srebrenicu. Doduše, građanstvo bi moglo da razume i podrži odlazak premijera u Srebrenicu samo ako bi mu tamo bilo ukazano gostoprimstvo'', rekao je politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Objasnio je da je istraživanje rađeno pre odluke švajcarskih vlasti da izruče ratnog komandanta muslimana Srebrenice Nasera Orića BiH i konferencije za medije koju je sinoć tim povodom održao premijer Vučić.

Na pitanje da li će, prema njihovom mišljenju, predložena rezolucija o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN uticati na status Republike Srpske, 40 odsto je reklo da neće, jer RS je zasnovana na Dejtonskom sporazumu, koji je važeći i teško se menja.

Međutim, 36 odsto je reklo da hoće, i to negativno, dok je 20 odsto ispitanika navelo da nema stav.

Istraživanje je obavljeno putem telefona od 18. do 25. juna, a učestvovalo je 1.250 ispitanika.

Naprednjaci i dalje najdominantniji

Srpska napredna stranka i dalje je na dominantnoj poziciji i za nju bi glasalo više od 50 odsto ispitanika, dok 56 odsto kaže da odobrava ono što govori premijer Aleksandar Vučić, pokazalo je istraživanje "Faktor plusa".

Ako bi izbori bili u nedelju, izašlo bi 48 ispitanika, a 70 odsto njih kaže da bi znalo za koga bi glasalo na parlamentarnim izborima, rezultati su istraživanja koje je predstavljeno na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug.

Kada je u pitanju rejting stranaka, SNS je na prvom mestu sa 50,5 odsto, na drugom je SPS sa 9,3, DS je na trećem mestu sa sedam, a sledi SRS sa 6,4 odsto i neke druge stranke koje podržava 4,2 odsto ispitanih građana.

Na pitanje da li odobravaju ono što rade i govore političari, 56 ispitanika je dalo potvrdan odgovor kada je u pitanju premijer Vučić.

Istraživanje je pokazalo i da 63 odsto ispitanika ne odobrava ono što govori lider demokrata Bojan Pajtić, a 70 odsto ne odobrava ono što radi i govori lider radikala Vojislav Šešelj.

Premijer je, prema mišljenju ispitanika, među srpskim političarima, i najbolji zastupnik evropskih ideja i vrednosti. To je mišljenje 44 odsto ispitanika, 24 odsto njih smatra da su to Pajtić i Zorana Mihajlović, dok 20 odsto kaže da je to Boris Tadić.

Na pitanje koga smatraju autentičnim predstavnikom levice u Srbiji, 30 odsto ispitanika je reklo da ne zna, 26 da je to Ivica Dačić, a 22 Milan Krkobabić.

Direktor agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić rekao je da politička scena Srbije deluje pomalo dosadno u smislu rejtinga stranaka jer nema nekih većih pomeranja ne samo u odnosu na prethodni mesec, nego i na neki malo duži vremenski period.

''To znači da je SNS trenutno na dosta dominatnoj poziciji, ali i govori o jednoj dosta nestabilnoj poziciji opozicije i ne baš ubedljivom rejtingu'', rekao je Pejić dodajući da je više razloga zbog čega je to tako.

Prema njegovim rečima, stranke opozicije vrlo malo čine ili gotovo ništa da tu poziciju promene.

Istraživanje je obavljeno putem telefona od 18. do 25. juna, a učestvovalo je 1.250 ispitanika.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво