Rakić: Umesto zida, mađarske vlasti neka postave park mira

Novi zidovi u Evropi su sramota kolevke civilizacije čovečanstva, kaže gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić i mađarskim vlastima preporučuje da umesto novog zida postave parkove mira.

"Preporučujem im da umesto novog zida postave parkove mira i da počnu da razgovaraju sa onima koji su pobegli iz svojih domova jer su oni i njihove porodice fizički ugroženi. Ljudska solidarnost nam je svima sada potrebna, ma sa kojih kontinenata i gradova dolazili", saopštio je Rakić povodom odluke Mađarske da podigne ogradu na granici sa Srbijom zbog velikog priliva ilegalnih migranata, prenosi Tanjug.

Rakić je poručio da zidovi nikad ne mogu biti toliko veliki i jaki da zaustave ljude čija je osnovna fizička bezbednost ugrožena, navodeći da se u zidove i parkove mira ugrađuju cigle ljudske solidarnosti, poštovanja sloboda i dostojanstva čoveka, a ne zagrađivanje demokratije kilometrima žice.

Rakić je rekao da veruje da bi takav rezultat bio jednako dobar kao što je bio dobar u slučaju Parka mira u Kosovskoj Mitrovici, uprkos problemima i povremenim incidentima, navodeći da se mir strpljivo i dugotrajno gradi i lako se postiže kada ga obe strane žele i brinu jedna o drugoj.

"Građani u Severnoj Mitrovici su bezbedni, građani u Južnoj Mitrovici nisu ugroženi i slobodni su da dođu. U našoj Mitrovici većina građana ipak nastoji da izgradi mir, kao i većina građana Evrope, uprkos turbulentnim vremenima", kaže Rakić.

Navodeći da je na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici pre skoro tačno godinu dana, u opravdanom strahu za bezbednost svojih sugrađana posle uklanjanja betonske barikade na ovom mostu, otvorio most za sve građane i sagradio Park mira, kao meku tampon zonu štiteći svoje sugrađane od realne pretnje nekontrolisanog i bezbedonosno-politički nedobronamernog masovnog prelaska Albanaca na severnu stranu Mitrovice.

Dodaje da je istovremeno njime i postavio putokaz kako jedan park na samom mostu može biti upravo mesto spajanja i slobode za sve, pa i za dojučerašnje neprijatelje.

Rakić navodi da istovremeno kada je u Briselu EU domaćin napornih razgovora premijera Srbije i Kosova na kojima se lome koplja o tome da li će se ukloniti Park mira na mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici, mađarska vlada donosi odluku o započinjanju izgradnje zida visokog četiri metra, duž cele granice sa Srbijom.

Prema njegovim rečima, tu odluku Mađarska donosi kako bi svoju evropsku demokratiju zaštitila od sve većeg broja unesrećenih iračkih i sirijskih građana koji pod naletom islamskog ekstremizma napuštaju svoje domove u potrazi za sigurnijim utočištem u baš toj demokratskoj Evropi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво